Столичният хотел, известен на софиянци като Шератон, който от няколко

...
Столичният хотел, известен на софиянци като Шератон, който от няколко
Коментари Харесай

Бившият хотел Шератон с нов собственик

Столичният хотел, прочут на софиянци като " Шератон ", който от няколко години насам се назовава " София хотел Балкан ", е предмет на нова договорка, оповестява business.dir.bg.

С нея сдружение " Потамиро Лимитид " на един от сегашните изпълнителни шефове на хотела - Йоанис Даскалантонакис, записано в Кипър, придобива 100% от сдружението, което е мажоритарен притежател на хотела - " Бандола Пропъртис ", записано на Маршалските острови. То държи 87,49% от акциите на хотела и се има от Йоанис Папалекас. Малко над 11% държи сдружение, следено от Даскалантонакис и под 1 на 100 имат физически лица.

Тъй като сумата от оборотите на всички участници в договорката не надвишава 25 млн. лева на територията на България, Комисия за защита на конкуренцията позволява договорката, без да прави пазарен разбор. Освен това решението ѝ предстои на неотложно осъществяване, излиза наяве от документа, оповестен на уеб страницата на комисията.

В настояването до Комисия за защита на конкуренцията Даскалантонакис изяснява, че икономическата конюнктура в България все още е извънредно удобна за вложения, защото изключителното състояние през последните три месеца е довело до понижаване чистата стойност на редица търговски предприятия, в частност такива, разрастващи активност в сферите, наранени най-вече от ограничаващите противоепидемиологични ограничения, а имено развлекателния бизнес, ресторантьорството, хотелиерството и други,

Настоящият притежател на мажоритарния акционер в " София Хотел Балкан " АД, който продава сдружението на Даскалантонакис, е въздържан вложител, който няма предходен опит в употребата и ръководството на хотели. От друга страна, Даскалантонакис е придобил обилни умения в ръководството на хотели, акцентира се в документите. Възникналата изключителна икономическа конюнктура основава риск от понижаване цената на комерсиалното дружество на " София Хотел Балкан " АД, заради което е нужен деен метод за справяне със обстановката.

Въпреки намалелите доходи на " София Хотел Балкан " АД през първата половина на 2020 година, Йоанис Даскалантонакис счита, че закупуването на хотела е добра инвестиция и опция за разширение на активността му в България. Очакванията му са, че секторът на туризма бързо ще се възвърне през идния летен интервал.

Отчетът на " София Хотел Балкан " към края на юни сподели, че поради коронакризата и въведените ограничавания за пътуванията приходите са се сринали повече от два пъти на годишна база, а загубата се усилва 1,5 пъти до 2,409 млн. лв. по отношение на края на март, когато въздействието на пандемията още не се усещаше толкоз.

" София Хотел Балкан " е част от " Luxury Collection " на международната хотелска верига Marriott. Хотелът разполага със 184 стаи и жилища, казино, състезателен и бизнес център, конферентни зали.

От края на 2014 година хотелът принадлежи към марката The Luxury Collection Hotels & Resorts на Starwood Hotels. Преди това той носеше марката Sheraton на същата компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР