Столичната общинска комисия по образованието и културата реши във вторник

...
Столичната общинска комисия по образованието и културата реши във вторник
Коментари Харесай

Общинска комисия в София реши съветският паметник да бъде преместен

Столичната общинска комисия по образованието и културата реши във вторник паметникът на руската войска да бъде изместен от Княжеската градина. При гласуването нямаше " срещу ", общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация гласоподаваха с " въздържал се ", а представителите на Българска социалистическа партия преди този момент демонстративно напуснаха залата, заяви " ".

Докладът с предлагането е импортиран от " Демократична България " през март 2020 година и от този момент чака да бъде позволен за разглеждане.

Миналата седмица, на председателския съвет, където се взема решение кои отчети да се придвижат за разискване в комисиите, отчетът беше включен в дневния ред от ГЕРБ . Решението идва дни, откакто водачът на партията Бойко Борисов сподели, че монументът би трябвало да бъде махнат. Той сподели това в деня на годишнината от непровокираната инвазия на Русия в Украйна - 24 февруари.

" Председателят на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) предложи отчета ни, а преди този момент няколко пъти съм го питала за какво не се преглежда и не получавах отговор ", сподели Грети Стефанова , ръководител на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС).
" В крайник с времето ". Как руският монумент в София се трансформира в сцена за протестни акции В навечерието на първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна пенсионираният академик Светлозар Раянов строши с чук няколко плочи от фасадата на руския монумент в София. Засега това е последната от дълга серия протестни акции през последните над 10 години.
Кметът на София би трябвало разпореди на регионалния шеф да изиска страната да реалокира монумента. Това е разказано в отчета като идна процедура, само че не е указано къде да бъде изместен паметникът.

Идеята е скулптурните композиции да се запазят в музей, а бъдещето на фундамента, висок 37 м, да се реши с архитектурен конкурс за цялото пространство на Княжеската градина, само че без паметника.

Паметникът е държавна благосъстоятелност (съгласно акт от 1947 г.), само че се намира в аграрен парцел, който е обществена общинска благосъстоятелност (съгласно акт от 2012 г.).

Към това предложение на " Демократична България " беше прибавен нов план за решение от групата на ГЕРБ-СДС, импортиран на 6 март. С него се предлага скулптурите от паметника да се реалокират в Музея на социалистическото изкуство и да са на непрекъсната експозиция там.

Съветският монумент доста пъти е ставал обект на похищения в символ на митинг против съветското въздействие в България и съветската експанзия в Украйна. Последната протестна акция беше осъществена в навечерието на първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна. Тогава пенсионираният академик няколко плочи от фасадата му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР