Столичната община трябва да изкупи 30 хил. дка частни имоти

...
Столичната община трябва да изкупи 30 хил. дка частни имоти
Коментари Харесай

София смята да си върне парковете чрез нови такси за строителите

Столичната община би трябвало да изкупи 30 хиляди дка частни парцели за паркове и още 15 хиляди дка за улици, детски градини. За задачата са ѝ нужни над 5 милиарда лева, а срокът за отчуждаване на множеството терени изтече и притежателите към този момент имат право да ги заграждат и строят. Мисли се за въвеждането на квоти за изкупуване при по-високо строителство в други зони, повдигане на разрешението за градеж и нова такса, които да се събират в специфичен фонд
Общо 45 хиляди дка или 45 милиона кв. метра. Толкова би трябвало да придобие Столичната община, с цел да може да се случат плануваните улици, булеварди и кръгове, детски градини, учебни заведения и паркове. Две трети от въпросните терени (30 хиляди дка) са единствено неосъществените зелени площи, които в този момент са частна благосъстоятелност.

За да няма в скоро време заградени улици и части от парковете общината би трябвало да откри над 5 милиарда лв. и да си " върне " терените. Според основния проектант Здравко (интервю с него вижте ), София и който и да е огромен град няма по какъв начин да разчита на бюджета си за отчуждения, а би трябвало да вкара нови финансови принадлежности за задачата.

Затова екипът на общинското сдружение " Софияплан " е направил изследване на другите международни практики и се е спрял на два незабавни разновидността - въвеждането на по-високи такси за позволение за градеж и нова такса " инфраструктурно благоустройство ", които да се приложат редом. Събраните средства и от двата ще се натрупат в нов фонд.
Моята задача не е да разгадавам на общинския съвет да ми даде 10 или 20 млн. лева за отчуждения. Аз желая да намерим механизма за всичките тези 45 млн. кв. м. и да почнем да решаваме въпроса. Другото което би трябвало да променим е механизма, обвързван със покупко-продажбите с аналози при отчуждения. Трябва да се откри верния механизъм за привързване или към данъчна, или към пазарна оценка. арх. Здравко Здравков
основен проектант на София
Реклама
Проблемът е, че такива такси не могат да се вкарат елементарно. В момента се приготвят текстовете за изменение на законите, които да разрешат това. Ако обаче общината беше въвела механизмите преди 10 години, в този момент нямаше да идва със забавяне на местата, на които се появяват градоустройствени дупки.
Между 3.5 и 4.5 милиарда лева ще коства единствено построяването на цялата зелена система в София, съгласно оценката на " Софияплан ". Вече ще плащаш за парка
Първото предложение в отчета на " Софияплан " (изготвен от новия изпълнителен шеф арх. Жоржета Рафаилова, както и от проф. арх. Александър Слаев и др.) е за механизъм, посредством който тези, които имат право да строят високи здания, обезпечават притежателите на парцели, които нямат това право.

Принципът е следният: основава се осреднен за целия град Коефициент на активност или Кинт (показател, който се употребява при пресмятането на разгърнатата застроена повърхност - РЗП), който да е 1-ца или 1.5. Така, в случай, че в дадена зона има ограничавания във височината на застрояване, тази изчезнала опция се трансферира в друга зона, където може да се строи. Ако вие да вземем за пример сте притежател на парцел в Южния парк не може да строите, само че можете да получите виртуални квоти за строителство, които да продадете в зоната към Интер Ескпо центъра, където това е разрешено. Там притежателят, който желае да строи висока постройка, би трябвало да изкупи съответните квоти. " Идеята е личните на терени с по-големи благоприятни условия за застрояване, да изкупуват квотите на тези притежатели, които нямат права да строят върху терените си, тъй като примерно попадат в зони за озеленяване. Концепцията се назовава air rights и работи в доста градове по света. Тоест зоните с доста високо строителство изкупуват зелените клинове ", обобщава арх. Здравков.
Реклама
" Собствениците, които имат парцели с позволена висока активност на застрояване, ще би трябвало да платят висока такса за всеки спомагателен квадратен метър права на градеж над базисния К инт. Така със събраните пари общината ще може да финансира инфраструктурното строителство и да обезщети притежателите на парцели, отредени за озеленяване, както и притежателите на парцели с невисок К инт. Освен това, таксите ще " охладят " устрема притежателите към прекалено висока активност на застрояване ", споделя се в отчета на арх. Рафаилова и арх. Слаев от " Софияплан ".
Инвеститорите се насочват към т. нар " нови квартали ", където обаче няма построена инфраструктура Фотограф: Надежда Чипева
Таксите за позволение за градеж не са вдигани от 2007 година и в София действително те са едни от най-ниските (между 3 и 20 лева на 1 кв. м РЗП). За съпоставяне, съгласно арх. Здравков в Белград те са по 100 евро/кв. м, а италианските компании заплащат такси за финансиране на инфраструктурното развиване сред 180 и 300 евро на 1 кв. м РЗП.

" Ние направихме предложение да увеличим настоящите такси, т.е да ги актуализираме най-малко на база инфлационния показател от Национален статистически институт. Но тези суми, от една страна, ще бъдат малко за решение на общата задача ", изяснява арх. Здравков. Но все още това не е изпълнено.

Нужна е и
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Право 3 Банки и финанси 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Градове 1 Право 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама още една такса - за благоустройство
Такъв налог се доплаща да вземем за пример във Франция, с изключение на таксата за разрешението за градеж. София също мисли в тази посока и това е другия вид, който предлага " Софияплан " и зад който застава арх. Здравков. Идеята е средствата, събрани от двете такси, да влизат в новооснован фонд " Градоустройство ". Оттук насетне ще се употребяват напълно за потребностите на квартала, в който вложителят строи. Така да вземем за пример при нова постройка в " Кръстова вада ", могат да се употребяват за облагородяване на парка там.
В парка в " Кръстова вада " има частни дворове с къщи и строителни боклуци Фотограф: Надежда Чипева " Към момента, неналичието на такса за инфраструктурно развиване е причина за фрапантна неправда на системата на обмисляне и нейната слаба успеваемост. Като прилагаме разнообразни параметри на застрояването в другите урбанистични зони без да използваме фискални лостове, ние непозволено облагодетелстваме част от притежателите и ощетяваме други ", споделя се в отчета на " Софияплан ".
" Ако строите с " Кръстова вада " ще очаквате общината да построи условно улица там, а не тези средства да отидат в прилежащ квартал. Тоест тук би трябвало да се откри целево финансиране и общината да стане същински регулатор на процесите. Във Франция общината дефинира 12 зони за интензивно въздействие в идващите няколко години. И това е съответно на политиката на ръководство на една община, тъй като един кмет не може да покрие упованията на всички ", споделя арх. Здравков.
30 хил дка са терените за озеленяване, планувани в Общия организационен проект. За ⅓ от тях срокът за отчуждения към този момент тече 15 хил дка са тези за улици, детски градини, булеварди. Общо 45 хил дка за обществени потребности са частни Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Идеята му е този специаилизиран фонд да се зарежда от няколко места - един път от (увеличените) такси за позволение за градеж, повторно от новия налог за инфраструктурата и на трето място от локалния бюджет. Така генерираните суми ще могат да се употребяват за отчуждаване - за създаване на улици, булеварди, нови паркове. В строителния отрасъл има единогласие за повдигане на таксите за разрешението за градеж, стига общината да се погрижи за инфраструктурата (защото другояче при построяването на частна улица се появяват какви ли не недомислици, като махленски дирек по средата ѝ).
Фотограф: Цветелина Белутова
Трудността е само нормативна - новите текстове би трябвало да се с останалото законодателство. Здравков не изключва и опцията страната да се намеси посредством с механизъм за издаване на облигации.

Предстои цялостната концепция да се доразвие, като се включат още специалисти - икономисти и адвокати. После ще стартира подготовката на текстовете и ще се предложат промени в.
Арх. Здравков: Трябва да се намерят механизмите за решение на цялото уравнение, а не да гасим пожари Главният проектант на София Здравко Здравков Фотограф: Надежда Чипева Защо в София милиони кв. м, отредени за паркове, са в частни ръце?Реституцията, извършена след 90-те години, сътвори едно подправено чувство за правдивост. Тя се организира в границите на една към този момент урбанизирана територията, като се раздаде на притежатели на парцели, които преди са били в ТКСЗ-та, за аграрни потребности. Тоест ние възстановихме земеделска земя в обсега на компактния град, където страната не е осъществила мероприятията по проектите. Изпреварващо обаче нашето общество построи жилищните здания и изостана с всички обществени терени - за озеленяване, обществени пространства.Какво мислите за общината напълно законно да си върне парцелите, раздадени след реституцията, под претекста, че парковете към този момент са били осъществени?Запознат съм с тази концепция. Тя е добра, тъй като там, където няма влезнали в действие правосъдни решения, общината може да заведе искове молби и да върне собствеността там, където са осъществени парковете. Логиката на закона беше там, където не са осъществени проектите, да се извърши възобновяване. Но Влахов смята, че тези мероприята са осъществени, т.е. нямало е правното съображение за сходен вид реставрация. И отговорността към този момент да се ревизира какъв брой от тези проблеми са със влезнали правосъдни решения, вероятно там, където няма такива да се допусне сходен иск. До огромна степен това е вероятен механизъм, ще отнеме време, само че е вероятен сюжет. Минусът е, че няма да работи на всички места - би работила в зони като " Южен парк трета част ", само че няма по какъв начин да се приложи в новите паркове, като този в " Кръстова вада ".Защо от 2007 г насам не са вдигани таксите за позволение за градеж?Това е прекрасен въпрос. Според мен те би трябвало да се вдигнат при всички случаи, тъй като ние имаме едни от най-ниските. Проблемът на разрешенията за градеж и на таксите е, че имаме едно законово условие те да са разходно насочени. Затова те не могат да бъдат увеличавани безпределно, тъй като условието за разходноориентираност на таксите ще ни докара до проблем с тяхното.Сега към този момент имаме казус с таксите за туризма, имаме най-много и поддръжката от страна на бизнеса. Техните упования са тези - парите, които влагат в увеличената стойност да бъдат вложени в региона. В Белград таксите за позволение за градеж коства 100 евро/кв м. Но тези 100 евро отиват за възстановяване на инфрастуктрурата.Какво направи общината до момента по въпроса с отчужденията?Не е правилно, че се бездейства. За 13 години Столичната община е придобила към 700 хиляди кв м, само че зад всеки проблем стоят доста на брой юридически каузи. Ние годишно водим 200 производства за отчуждаване при този човешки потенциал. За да ги увеличим до 45 млн. кв. м. преценете какъв брой хора би трябвало да въвлека.И въпреки всичко, щеше да е добре, в случай че преди 10 години беше фиктивен този механизъм.Абсолютно сте права. Не съм се оправдавал в никакъв случай с предшественика си (бел.а Петър Диков), смятам, че това не трябва да се прави. С дирекция " Инвестиционно отчуждаване " се занимавам от 2019 година Трябва да се намерят механизмите за решение на цялото уравнение, а не да гасим пожари. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР