Столична община се отказва от плановете си да ремонтира т.нар.

...
Столична община се отказва от плановете си да ремонтира т.нар.
Коментари Харесай

Столична община се отказва да ремонтира Борисовата градина

Столична община се отхвърля от проектите си да ремонтира така наречен историческа част на Борисовата градина. Тази седмица Столичният общински съвет ще прегледа предложение за прекъсване на плана за възобновяване, което е импортирано от общинския консултант Лорита Радева от ГЕРБ, от заместник-кмета по екологията Десислава Билева и от още представители на ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС. Предстои настояването да бъде гласувано от няколко комисии, както и на идната сесия на градския парламент.

Докладът планува парите за ремонта на най-големия парк в столицата да бъдат пренасочени за облагородяването на междублокови пространства в шест региона на София– „ Красна поляна “, „ Надежда “, „ Връбница “, „ Илинден “, „ Сердика “ и „ Възраждане “. Прави усещане, че кметовете на изброените зони до един са представители на ГЕРБ. През 2021 година Столична община подписа съглашение по Оперативна стратегия „ Региони напредък “ за приемането на 9 млн. лева еврофинансиране за ремонта на Борисовата градина, към които трябваше да бъдат добавени над 1,3 млн. лева съфинансиране от бюджета на Столична община. В стадий 1 трябваше да се обновяви алейната мрежа и парковите детайли в централната част на градината, а в стадий 2 трябваше да се реконструира съществуващата социална тоалетна при Лятната читалня.

Причините за прекъсването на плана са закъснение на периодите за осъществяване на реконструкцията, планувани в съглашението с оперативната стратегия. „ Важно е да се има поради, че договорът е подписан на 05.04.2021 година с обща дълготрайност на плана 30 месеца, което е оптималната позволена дълготрайност за плановете по процедурата на Оперативна програма “Регионално развитие” “, се споделя в отчета. Като пояснение за забавянето от Столична община показват правосъдни обжалвания на решението на Регионалната ревизия по околната среда и водите в София ремонтът да се извърши без Оценка на въздействието върху околната среда, за което „ Сега “ писа. То бе обжалвано от две неправителствени организации и към момента не е завършило дефинитивно.  „ Смятаме, че всяко ново понижаване на времето за осъществяване на плана заради форсмажорни условия, които Cтолична община не би могла да планува и върху които не би могла да въздейства - обжалвания на Оценка на въздействието върху околната среда, на разрешението за градеж или други би довело до неспособност за пускане на строителните действия до крайния период за допустимост на разноските по Оперативна програма “Регионално развитие” (31.12.2023 г.). В тази връзка са осъществени работни срещи сред представители на общината и на екипа па Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” за запознаване с зародилите условия и разискване на опцията обектът на намеса в парк Борисова градина - историческа част, да бъде сменен с построяването па Мрежа от зелени споделени пространства за облагородяване и отдих, локализирани в междублоковите пространства на 6 столични региона “, се споделя в отчета, импортиран от ГЕРБ.

При замяната на обекта не се трансформира размера на към този момент контрактуваната безплатна финансова помощ, настояват вносителите. Те пресмятат, че парите ще стигнат за облагородяването на 48 междублокови пространства с обща повърхност към 150 дка.

Както „ Сега “ още веднъж писа, през лятото на м.г. Столична община разгласи социална поръчка за ремонта на Борисовата градина. За присъединяване в търга се записаха едно дружество и един консорциум от компании. Дружеството е „ ГБС-Инфраструктурно строителство “, което е дъщерно на „ Главболгарстрой “. В обединението „ Хидро-Вод Строй “ пък централна фигура е фирма ВДХ АД, която от пролетта на 2021 година ремонтира трасето на трамвай №5. Предложената от общината пределна цена за ремонта бе 8,2 млн., а общият периметър на дейностите е 32 хектара. В регистъра на публичните поръчки още няма съобщение, че този конкурс е преустановен. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР