Столична община изненадващо удължи срока, в който строителни фирми могат

...
Столична община изненадващо удължи срока, в който строителни фирми могат
Коментари Харесай

Изненадващо удължиха конкурса за ремонт на Борисовата градина

Столична община изненадващо удължи периода, в който строителни компании могат да аплайват за присъединяване в състезанието за един от идните основни поправки в града, който софиянци чакат със свито сърце – на така наречен историческа част на Борисовата градина. Документи могат да се подават до среднощ на 25 август, сочи регистърът на публичните поръчки. В първичния вид на оповестената през юли процедура крайният период бе 8 август. „ Сега “ попита общината каква е повода за удължаването на времето за приемане на предложения, само че в границите на 24 часа от „ Московска “ 33 не дадоха отговор на запитването. Това ще е третият ремонт на Борисовата градина от 2011 година до момента.

Този път дейностите в най-големия парк в София ще се извършат по метода на инженеринга, при който една и съща компания проектира, строи и реализира контрол на построявания обект. Инженерингът е един от най-критикуваните начини за осъществяване на реконструкции с обществени средства, само че все пак ръководещите в София постоянно го избират. Архитекти обаче считат, че при инженеринга не се обръща задоволително внимание на качеството, което ще бъде съдбовно за обект със статут на недвижима културна полезност с национално значение, каквато е централната част на Борисовата градина.

Предложената от Столична община оптималната цена за обновяването на парка е 8 161 200 лева без Данък добавена стойност. Парите идват от оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Финансовата оферта на претендентите ще има 40 на 100 тежест при избора на победител в поръчката, а качеството на осъществяването ще е със 60 на 100, проличава от конкурсните бумаги.

Общата повърхност, която следва да бъде реновирана, е 32 хектара. Преобладаващата част от нея– 26,6 ха, е резерват на градинско-парковото изкуство. Останалите прилежащи елементи – 5,4 ха, са в охранителната зона на резервата. Периметърът на публичната поръчка е: зоната към Езерото с лилиите, североизточните периферни паркови пространства по протежението на бул. „ Цариградско шосе “, алпинеума, пространства към обсерваторията и плувен комплекс „ Мария Луиза”, както и други обекти и детайли във вътрешността.

През есента на 2021 година планът за ремонт на Борисовата градина бе показан от общината посредством онлайн лъчение. Припомнени бяха проектите да се преасфалтират алеите в централната част, в това число тази към БНР. От оповестените документи на състезанието излиза наяве, че от 42 дка настилки за замяна към 40 дка ще са нов асфалт. Именно желанието да се употребява асфалт е едно от най-оспорваните решения. Мотивът на съперниците на ремонта е, че през лятото този материал ще покачва още повече температурите.

Предстои да се реконструира и публичната тоалетна при Лятната читалня, да се разположи в допълнение осветяване в описаната зона и да се слагат 129 нови камери за видеонаблюдение. Обещанията са те да са с по-добра резолюция от досегашните, които бяха инсталирани единствено преди няколко години. Проектът планува още да се засадят към 25 000 храста и над 60 дървета за шумоизолиране от бул. " Цариградско шосе ". Ще се извършат и ремонтни действия по водопроводите и дренажа, ще се построи нова поливна система и други

През 2021 година създателите на идейния план заявиха, че по време на ремонта не се планува премахването на нито едно дърво в Борисовата градина. В дебатите обаче стана ясно, че в идващия стадий от процедурата - правенето на работен план, ще бъде направена експертна оценка на съществуващата растителност. Тогава ще стане явен и точният брой на дърветата в зоната на ремонта и дали някои от тях ще бъдат отстранени.

Както " Сега " неведнъж писа, през есента на 2020 година болшинството в Столичния общински съвет – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, одобриха предлагането на зам.-кмета по екологията да се кандидатства за еврофинансиране на стойност 9 млн. лева, към които общината да прибави още 1 332 000 лева Срещу това се разгласи опозицията в СОС, която упрекна ГЕРБ, че се пробват да наложат ремонт на една от най-емблематичните елементи на София, макар че на Борисовата градина още не е признат Подробен организационен проект, който се прави към този момент няколко години. Друго безпокойство бе, че администрацията на Фандъкова очевидно не се оправя добре с ремонта на паркови зони, доказателство за което са резултатите при обновлението на Западен парк.

Както " Сега " също писа, още веднъж през есента на м.г. Регионалната ревизия по околната среда и водите в София взе решение да не се прави оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) преди идния ремонт. От РИОСВ-София сметнаха, че няма възможност капиталовото предложение да окаже " доста негативно влияние " върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони. Все отново от РИОСВ-София признаха, че е евентуално строителството и генерираните прахови и газови излъчвания да доведат до замърсяване и нездравословно влияние върху околната среда. То обаче бе несъмнено като нищожно. Решението бе обжалвано, като делото към момента не е завършило дефинитивно. Първата инстанция – Административен съд София град, присъди в интерес на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР