Стокообменът между Българи и Турция за 2021 г. възлиза общо

...
Стокообменът между Българи и Турция за 2021 г. възлиза общо
Коментари Харесай

Огромен ръст в търговията с Турция. Четири нови заводи

Стокообменът сред Българи и Турция за 2021 година възлиза общо на 5,2 милиарда евро, което съставлява растеж от 30 % по отношение на миналата година. Това сподели Бурхан Немутлу,  председател на Управителния съвет на Българско – турската комерсиално индустриална камара (БТТИК) на конгрес „ Възможности за стабилно комерсиално – икономическо съдействие в прехода към зелена стопанска система “, който се организира в хотел „ Регнум “ в Банско през уикенда.

Българският експорт е в размер на 2,1 милиарда евро, което бележи към 18 % растеж непосредствено 2020 година, уточни Немутлу.

Той добави още, че вложенията на турските компании в България доближават към 2,5 милиарда евро в разнообразни браншове. Немутлу уточни, че най-големите турски вложения са в секторите: търговия със стъкло и порцелан, в металургическата, хранителна, текстилна и химическа индустрия, както в сферите на хотелиерството и логистиката.

„ Регистрираните компании в България с турско присъединяване са повече от 2200. Само в Шумен в последните пет години „ израснаха “ четири завода, като тези предприятия дават прехранване на повече от хиляда души и трансформираха образа на района “, сподели още Бурхан Немутлу.

Председателят на управителния съвет на БТТИК добави, че макар тези данни капацитетът на търговско-икономическите връзки сред двете страни към момента не е употребен оптимално. „ Затова ние, като неправителствена, самостоятелна, неангажирана организация, се стремим да подобряваме тези връзки, да строим мостове на доверие, на съгласие от двете страни на границата. “, сподели още той и изрази вяра да има и повече български вложения в Турция.

Немутлу уточни, че преди пандемията от COVID-19 камарата е провела няколко събития на територията на Република Турция, като по-голямата част от тях са били с акцент привличане на вложения.  Той изрази вяра след първия бизнес конгрес в Банско сред представители на бизнеса от двете страни, да последват още и той да се трансформира в годишно събитие.

Времето и тематиката на срещата са изключително подобаващи, а Турция и България, като две дейни елементи на международната стопанска система, би трябвало да бъдат в крайник с условията на зелената промяна, на зелената стопанска система, сподели посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. При разкриване на форума тя уточни, че възобновимите енергийни източници ще бъдат отпред на дневния ред в развой на прекрояване на международната енергийна архитектура, която е отворила нова страница след събитията в Украйна.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Според кмета на Банско Иван Кадев резултатът от тази и сходни срещи на бизнеса ще способства за възстановяване на икономическия климат. Мисля, че стратегическото състояние на нашите страни, изключително в сегашната динамична конюнктура в Европа, рефлектира мощно върху икономическите връзки както в двустранните ни връзки, по този начин и в по-широк диапазон. Това са обстоятелствата и ние би трябвало да бъдем гъвкави, адаптивни и да имаме визия за взаимноизгодни и перспективни бизнес връзки, акцентира кметът на Банско. Той означи положителното партньорство на общината с хотел „ Регнум “ и благодари на поддръжката в сложните време на  Бурхан Немутлу.

Кметът изрази вяра, че участниците във форума правят оценка капацитета на община Банско и района от позиция на бизнеса освен в областта на туризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР