Сто хиляди бежанци търсят щастието си в Европа, стотици хиляди

...
Сто хиляди бежанци търсят щастието си в Европа, стотици хиляди
Коментари Харесай

Сто хиляди бежанци или хиляда мигранти - колко са влезлите в Гърция и България

Сто хиляди бежанци търсят щастието си в Европа, стотици хиляди са се запътили натам през турската граница, а " милиони " може да последват образеца им, защото страната няма да ги стопира. И това единствено за дни " откакто отворихме вратите, " сподели в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Гърция няма да одобри мигранти и да се поддаде на турски хибридни провокации, е е късият отговор на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Погледната от Анкара и границата на Турция с двете членки на Европейски Съюз Гърция и България, картината не може да наподобява по-различна.

Турските управляващи пробват да основат визия, че доста бежанци към този момент са " пуснати " в Европа, която, желае или не, ще поеме част от турското задължение. На границите се виждат хора, които не могат да преминат и даже (в огромната си част) не са сирийците, за които Турция непрекъснато припомня, че се грижи, а ориста им остава незнайна. Малко преди началото на дипломатическите совалки сред Европа, Турция и Русия за пристигналите на границите - благодарение на другари и познати или на турската страна - решение няма.

Колко обаче са те и стартират ли " нова мигрантска вълна " в Европа? Кой е прав и кой лъже? Опитът на " Дневник " да съпостави числата, предлагани от двете страни на външната европейска граница, приключи без явен отговор, само че идващите от Турция стряскащи данни към този момент не се удостоверяват.

Разлика от над 100 хиляди души

Ердоган употребява думи като " стотици хиляди ", само че през днешния ден турското външно министерство даде изненадващо подробна (като за отворени граници) картина: от петък до понеделник (12:50 ч. българско време) 117 677 души са минали турската граница и са влезнали в България и Гърция.

България не дава данни за влезнали мигранти, само че към страната ползата в действителност е доста по-малък, в сравнение с към Гърция. Там редица медии по света и в района (сред които бе и " Дневник " демонстрираха напрегнатата обстановка. Полицията в страната обаче мери броя на опиталите да влязат в хиляди хора (по последни данни 24 хил.), а за съумели не оповестява.

Отсъстват данни, че даже един човек е съумял да дойде в страната по суша. Според " Катимерини " и " Ройтерс " евентуално най-малко 10 хиляди са пробвали или биха пробвали. Разказът на " Дневник " от през вчерашния ден удостовери, че мнозина чакат край границата в опит да го създадат. Гръцките институции работят внимателно и с данните за островите, където десетките хиляди пристигнали преди последното напрежение мигранти са мотив за недоволството на локалните поданици. Правителственият уебсайт, който събира информация за прекосяванията по море и я обновява всеки ден, изненадващо не разполага с никакви данни от петък насам - денят, когато Турция разгласи, че е " отворила портите ".

Положението с гръцките неправителствени организации не е по-различно - от няколко потърсени от " Дневник " отговори една, а информацията, с която разполагаше, бе нищожна.

Aegean Boat Report е една от организациите, които събират данни за миграцията от двете страни на границата. От нея пристигна информацията за над 840 души, пристигнали през вчерашния ден на гръцките острови от турския бряг. " Ройтерс " прибави тази информация към данните от гръцките управляващи и евентуално общият брой на пристигналите от дълго време е надхвърлил хиляда души.

Фотогалерия: Няма къде да се върнем - хиляди бежанци се пробват да преминат в Гърция >

Във " Facebook " организацията, съобщила и за удавянето на дете в потока от мигранти по-рано през днешния ден, разполага даже с разбивка на пристигналите по обитаеми места (впрочем огромна част са дами и деца, за разлика от предходната мигрантска вълна). Попитани обаче дали разполагат или знаят кой събира данни за влезлите по суша, нейни представители изясняват малко за " Дневник ": " Никой не събира информация за пристигналите по суша. "

Дори съставянето на ясна информация за островите може да е проблем - " мъчно е поради обстановката там ", не престават сбито. Знаят единствено новината, която през вчерашния ден се популяризира като мълва, преди да бъде доказана: турската брегова защита към този момент не стопира никого. Напротив, писа Aegean Boat Report във " Facebook " - това в този момент пробва да прави гръцката брегова защита, макар че в миналото обвиняваше турската в нечовешко отношение таман поради този прийом.

" Измислено " число

От турска страна въпросителните са не по-малко. Съобщенията от публична Анкара даже към този момент не приказват за сирийци и други мигранти (впрочем самата Турция не третира 3.6 млн. сирийци, които, както обича да припомня, е подслонила, като бежанци, а им дава статут на интернационална протекция, без значение от изказванията на политиците). Турски медии намерено демонстрират, че с изключение на сирийци има доста други от Близкия изток и Африка измежду пристигналите на границата, превозът на някои от които е проведен с държавни запаси.

" Дневник " се обърна към Турския червен полумесец - организация, която следи ситуацията по границата и която първа опроверга данните, че Турция е отворила южната в петък. Серхат Белен, представител на организацията, в детайли изложи работата ѝ на границата, даването на " телекомуникационни услуги, храна и нехранителни артикули " за мигрантите, гореща чорба, вода и бисквити, какво и зимни облекла, потърсени са за контакти и организациите на аления кръг в България и Гърция.

Попитан за броя на мигрантите обаче, той напряко цитира данните на турското вътрешно министерство за напусналите страната и помоли изданието да се обърне към институцията за цифри. Към публикуването на този материал обаче " Дневник " не съумя да се свърше с министерството.

Източник на " Дневник " в Истанбул, осведомен с турската медийна действителност, в това време твърди, че диалогът измежду сътрудници и в държавните среди се върти към " измисленото " число 117 хиляди, което оказва помощ информацията да остава в светлината на прожекторите - както за външна, по този начин и за вътрешна приложимост.

Къде са мигрантите

Часове преди първите опити на европейски водачи (първият - министър председателят Бойко Борисов, в идващите дни - ръководители на евроинституции) да решат назряващата рецесия не е известно какъв брой огромна е тя, нито кой тъкмо държи ключовете към решението им.

Една липса обаче е изключително натрапчива - неналичието на колоните от мигранти, които международните медии документираха и трансфораха в лица на рецесията от 2015 година и отворилите се (и неразаснали) рани в европейската политика. За такива не оповестява никой в Гърция, по границата със Северна Македония или другаде; даже подправени вести не настояват противоположното.

Ситуацията обаче може да и да се утежни в идващите дни, отбелязва европейската гранична организация " Фронтекс " в конфиденциален отчет, представен от немския " Ди велт ". Според документа натискът върху европейските външни граници може да нарасне даже Турция да възвърне контрола; повода е, че разпространяването на информация в обществените мрежи също зарежда мигрантските потоци.

Дотогава двете страни ще се упрекват във подправени вести и провокации. Турция популяризира вести за гръцко принуждение против мигрантите (това вършат и медии в Истанбул, и турски източници на " Ройтерс " ) и убити на границата, Гърция разгласява клипове с турски патрули, ескортиращи мигрантските лодки. При отдалечаване от общата граница рецесията с мигрантите остава осведомителна. Моментът, в който тя ще стане сериозна, обаче е въпрос на дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР