Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония, предаде

...
Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония, предаде
Коментари Харесай

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Стево Пендаровски постави клетва като президент на Северна Македония , съобщи БНР. В тирада пред Народното събрание в Скопие, на която участва и българският държавен глава Румен Радев, Пендаровски съобщи, че ще бъде президент на всички македонци.

" Моята задача е да сплотявам всички дружно да вървим напред. Ще бъда фактор на непоклатимост, а не фактор на рецесии ", посочи той.

По негови думи първата му задача е да подаде ръка за взаимна работа с опозицията. Той бе безапелационен, че главната му задача ще бъде да пази статуса и правата на политическото малцинство.

Защото демокрацията устоява единствено когато другите малцинства в обществото са предпазени от възможното безчинство на болшинството, а по тази причина най-често законите не са задоволителни, акцентира Пендаровски.
 Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония
Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Избирателната интензивност надмина 40%, нужен най-малко, с цел да бъде приет за годен по закон балотажът

Като съществени цели новият президент на Северна Македония уточни участието на страната в Европейски Съюз и в НАТО, както и етническия баланс сред обособените общности.

От своя страна министър председателят Зоран Заев изрази мнение, че изборът на Пендаровски поставя завършек на тъмното минало на страната.

" Никой повече не може да застане на пътя на напредъка. Нашето място е в НАТО и в Европейски Съюз. Точка ", отсече той.

Стево Пендаровски е първият държавен глава, определен след смяната на името на страната и петият след оповестяването на независимостта ѝ. Той поема поста от Георге Иванов, който беше президент два поредни мандата.

Припомняме, преди седмица Пендаровски, подкрепян от необятна коалиция с присъединяване на ръководещия Социалдемократически съюз, завоюва втория тур на президентските избори против претендента на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.
 Радев поздрави Пендаровски за успеха му на изборите в Македония
Радев поздрави Пендаровски за успеха му на изборите в Македония

Той изрази вяра скоро да се срещне с новия президент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР