Стефановден празнуваме днес, 27 декември. На третия ден след Рождество,

...
Стефановден празнуваме днес, 27 декември. На третия ден след Рождество,
Коментари Харесай

Стефанов ден е! Честит празник! Цялото семейство се събира на софрата, за да затвори кръга на старата година

Стефановден честваме през днешния ден, 27 декември. На третия ден след Рождество, православната черква уважава Свети първомъченик и архидякон Стефан. Почитта към светеца е огромна, тъй като е един от първите мъченици на християнската религия и един от седемте възпитаници на Исус Христос, определени след Възкресението му, написа Пик. 

Житието му споделя, че, обезпокоени от възходящия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че ругатни Бога и по този метод го осъдили. В Йосафатова котловина разярена навалица го пребила до гибел с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да съобщи Богу дух, свети Стефан се помолил " Господи, не им зачитай този грях ". През V век част от мощите му са открити посредством привидение, което получил един духовник, и са сложени в Сионския храм в Йерусалим.

Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на остарялата година.

В превод от старогръцки език Стефан значи " венец " и точно тази символика е една от главните аргументи празникът да се приема като ден за равносметка.

Традицията повелява на този ден цялото семейство да се събере към трапезата, на която има месни ястия - свинско с кисело зеле или месни зелеви сарми. На софрата участват още прясно изпечен ритуален самун и баница. В някои краища на България се готви кокошка, с цел да е мощна и богата новата година.

На Стефановден младите фамилии гостуват на своите родители, кумове или кръстници, с цел да им засвидетелстват нужното почитание.

Един от главните традиции, свързани с 27-ми декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят дружно за сватба. Всички неомъжени дами топят китки, привързани с пръстен или различен персонален предмет, в менче с вода. На другата заран една от момите, облечена като младоженка, вади китките от менчетата и назовава за сватба и благополучен фамилен живот. Момите поставят ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се съблюдават обичаите за Мръсните дни, които не престават до Йордановден. През този интервал хората се пазят от зли сили. Не се върви на открито през ноща, а дамите следват редица традиции, с цел да предпазят домовете си от злото.

На този ден честват всички с имената:

Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Фанко, Фано, Фана, Фаница, Фанула, Фанча, Фани, Финко, Чаньо, Чанко, Чанка

Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, (поради това, че в превод от гръцки Стефан значи венец на този ден могат да честват и тези имена или на Цветница)

Стоян, Стоянка, Стойко, Цоньо, Цонка, Цонко

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР