Стефановден е – последният празник за годината. На 27 декември

...
Стефановден е – последният празник за годината. На 27 декември
Коментари Харесай

Стефановден е – последният празник за годината

Стефановден е – последният празник за годината. На 27 декември православната черква уважава паметта на първия християнски страдалец – свети първомъченик и архидякон Стефан. Това е третият ден на Коледа и последният църковен празник за годината.

Св. архидякон Стефан е основател на първата християнска общественост. Той бил прочут като ревнив почитател на вярата и пропагандатор на Божието слово. Юдеите, които се надявали след разпъването на Исус неговото слово да почине, били обезпокоени от въздействието на дякона Стефан измежду хората. Те го изправили пред Синедриона, оповестили го за лъжец и го умъртвили с камъни. Единствената, която се молела за него, била св. Богородица.
Денят е един от най-популярните празници в България. Името Стефан носят близо 50 хиляди души. Празнуват също Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Ладо ле, ладо

В националната традиция един от главните традиции, свързани със Стефановден, е ладуването. Момите се събират и гадаят дружно за сватба. Всички неомъжени дами топят китки, привързани с пръстен или различен персонален предмет, в ново менче, цялостно с вода. На другата заран една от момите, облечена като младоженка, вади китките от менчетата и назовава за сватба и благополучен фамилен живот. Момите поставят ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите фамилии вървят на посетители на кумовете си или на по-възрастни родственици. Най-често се подготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Американските военни са съобщили за стотици срещи с НЛО през 2022 година

 

Стефановден е – последният празник за годината

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР