Стефанос Циципас се изкчачва стремглаво към челните позиции на световната

...
Стефанос Циципас се изкчачва стремглаво към челните позиции на световната
Коментари Харесай

Впечатляващо постижение: Циципас се нареди редом до Агаси, Макенроу и Рафтър

Стефанос Циципас се изкчачва стремително към челните позиции на международната класация. Гръцкият тенисист е един от най-обещаващите състезатели, който сега си проправя своя път към върха на мъжкия професионален тенис. Но въпреки едвам 23-годишен, Стефанос към този момент има сериозен брой оценки и достижения, а през вчерашния ден за следващ път записа своето име в историята, нареждайки се паралелно до Джон Макенроу, Патрик Рафтър и Андре Агаси.

През вчерашния ден Циципас се класира измежду последните четирима на първия за сезон 2022 Шлем - Australian Open. Това е петият следващ път, от също толкоз опита, в който Стефанос преодолява четвъртфиналната фаза и точно салдото от 100% успеваемост в този стадий на мейджър събития го отличава измежду останалите му сътрудници и само Макенроу, Рафтър и Агаси могат да се похвалят със същото.

Вчерашният триумф на Циципас пристигна прекомерно елементарно, без да се постанова гъркът да показва темперамент и да се сблъсква със съществени тествания. Неговият конкурент Яник Синер отстъпи в поредни сетове в един обикновен и монотонен мач, лишен от всевъзможен тип конспирация. Но в предишното актуалният международен номер четири е имал надалеч по-трудни задания пред себе си, които е трябвало да преодолее, в името на място измежду последните четирима на даден шампионат от Шлема.
Аустрелиън Оупън 2019
Според мнозина специлаисти точно 2019 е най-успешната досега година в кариерата на гърка. Циципас навлезе убеден в австралийското турне, откакто бе спечелил младежкия Мастърс в Милано, а рейдът му на Australian Open даде ясно визия за огромния капацитет, притежаван от Стефанос.

Не единствено, че се поздрави с дебютна победа в същинската част на AO, ами доближи до първия си мейджър полуфинал в кариерата. По пътя Циципас " отнесе " Матео Беретини, Роберто Баутиста Агут и международния номер три по това време - Роджър Федерер, преди завършек на приказката за него да постави Рафаел Надал в 1/2-финалити.
Ролан Гарос 2020
Продължителната пауза на професионалните шампионати не се отрази удобно на сериозна част от елита на мъжкия тенис. Но Стефанос Циципас се завърна, въпреки и пред празни трибуни през по-голямата част от времето, по-силен от предстоящото.

В Париж първенецът от Nitto ATP Finals 2019 впечатли по пътя към финалите и решително вървеше към първа купа на равнище Голям шлем в своята кариера, само че Новак Джокович се оказа непреодолимо затруднение за него. Циципас напусна Ролан Гарос в полуфиналите и остана на крачка от по този начин мечтаното място в заключителния стадий от събитието.
Аустрелиън Оупън 2021
Австралия още веднъж постави уместно начало на сезона за Циципас. След като откри акцията си за 2021 с присъединяване на ATP Cup, Стефанос придвижи положителното си показване и в Мелбърн Парк. Там, сподели воля, с цел да преодолее съпротивата на Рафаел Надал и наваксвайки пасив от 0:2 сета, разевнча Матадора, за място измежду полуфиналистите.
Но Циципас още веднъж бе спрян на крачка от финала, освен това не от кого да е, ами от Даниил Медведев - същият противник, очакващ го на 1/2-финалната фаза в конкуренцията и през тази година.
Ролан Гарос 2021
Последвалият клей сезон се разви също толкоз сполучливо за Циципас. Той подвигна трофея в Монте Карло и Лион, а в същото време се трансформира и във финалист на шампионата в Барселона. Всичко това даде една добра основа на гръцкия тенисист и той надмина всички упования в хода на Ролан Гарос, където съумя да преодолее освен 1/4-финалната, ами и полуфиналната фаза, с цел да дебютира в заключителния стадий на конкуренция от Големия шлем.

В спор за купата в Париж Циципас премери сили със международния номер едно Новак Джокович. Стефанос поведе решително с 2:0 сета в дуела, само че последва спад в равнището му и Джокович подвигна своя 20-и трофей от Големия шлем, разочаровайки своя противник.
Australian Open 2022
Макар и контузия в лакътя да поставяше под сериозен въпрос физическото положение на Циципас, гъркът работи срещу рекомендациите на медицинските лица и взе присъединяване в първия за сезона шампионат от Големия шлем. А досега присъединяване му е задоволително безапелационно и изцяло основателно немалка част от тенис експертите чакат от него най-сетне да вдигне своя първи трофей от Големия шлем.

Но с цел да се трансформира в новия крал на Австралия, Циципас ще би трябвало през утрешния ден да преодолее съпротивата на Даниил Медведев, а след това да се оправи и с спечелилия в другия полуфинал от събитието - Матео Беретини или Рафаел Надал.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР