Стайко Стайков е трети мандат председател на Управителния съвет (УС)

...
Стайко Стайков е трети мандат председател на Управителния съвет (УС)
Коментари Харесай

БАСЗЗ - 15 години с грижа за българската земя

Стайко Стайков е трети мандат ръководител на Управителния съвет (УС) на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ). Под негово управление БАСЗЗ усили доста своите членове, в това число с едни от най-успешните аграрни производители в България. БАСЗЗ се трансформира в единствената българска неправителствена организация от земеделския отрасъл, член на европейска организация. БАСЗЗ е пълновръстен член на European Landowners` Organization (ELO) и на Българска стопанска камара (БСК).
Само обединени можем да преминем през рецесията и да станем по-силни
- Как се промени БАСЗЗ през интервала на Вашето председателство?

- Приказката за Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ) стартира с нейното основаване през 2007 година В обстановка при възобновена земеделска земя в действителни граници на милиони българи, а земеделието се бореше за оцеляването си.

През годините тя съзря, разви се и разрастна. Утвърди се като разпознаваемо и уважавано съдружие, заемайки постоянно национално виновни позиции. Асоциацията работи с всички институции, взе участие в подготвянето и разискването на профилираните нормативни актове, член е на редица работни групи и така нататък

В момента нейни членове са и едни от най-успешните фермери в България.

БАСЗЗ е член на Европейската организация на притежателите на земи (ЕЛО) и на Българска стопанска камара (БСК).

Пътят бе сложен, само че триумфите в отбрана на правата и ползите на членовете на сдружението за развиване на съвременни поземлени връзки и земеделие през призмата на публичния интерес, ни мотивираха и даваха вяра.

Хората не помнят, че България за първи път в историята си от 30 година се ръководи под формата на парламентарна република, а бизнеса е първо потомство и така нататък

От тук произтичат и доста от грешките. Сравнявайки се със запада би трябвало да отчетем, че там демокрацията е на епохи, а бизнеса генерации наред се предава от татко на наследник.

Реализирахме сполучливо първите в новата история шест комасационни плана с частно финансиране.

Стъпка по стъпка, 14 година по-късно разумно пристигна и момента в който БАСЗЗ да има свое от време на време издание - " Алманах за земята ". Трибуна, на която да се разгласяват по-важните вести от активността на сдружението и неговите членове. Издание, в което да се чува гласа на притежателите на аграрни земи, гласа на българския фермер.

Разтваряйки сърцата си, откликнахме на потребностите на обществото и членовете на БАСЗЗ предизвикаха благотворителната акция " Заедно против КОВИД-19 ". За близо година и половина тя подкрепя МЗм, Българска академия на науките, АУ в гр. Пловдив, държавна такса " Йордан Йовков " гр. Добрич, КНСБ, домът за възрастни хора в село Гара Орешец, дванадесет лечебни заведения и медицински центрове и фамилиите на двама умряли медици. Някои по повече от веднъж. Помощта обхвана 35 обитаеми места и бе съобразена напълно с потребностите на дарените.

В момента наблюдавайки неописуемата покруса на елементарния човек в следствие от военния спор сред Украйна и Русия, БАСЗЗ обмисля по какъв начин най-добре да се включи в благотворителната акция проведена от Български червен кръст в помощ на потърпевшите от спора в Украйна.

Вярвам, че за съпричастността и щедростта не е значимо кой и в какъв бранш развива бизнес или работи. Важното е всеки, който има опция да отвори своето сърце и да помогне съгласно опциите си.

- БАСЗЗ от дълго време предлага обединяване на сектора чрез Национална земеделска камара и основаването на Национална поземлена банка, бихте ли ни разказали повече?

- В персонално качество и като ръководител на УС на БАСЗЗ смятам, че е настъпил момента за основаването на Национална земеделска камара (НЗК). Създаването є е от публичен интерес за целия бранш.

Камара, която да сплоти неправителствените организации в земеделския отрасъл. Българското земеделие да има единна национална организация, която да бъде формален сътрудник на изпълнителната и законодателна власт. Да пази националния интерес.

БАСЗЗ има вяра, че неправителственият бранш в земеделския отрасъл единствено единен може да отбрани сполучливо ползите на членовете си. Да стигне до решение на проблемите през призмата на националния интерес.

Не на последно място създавайки НЗК, българският земеделец и притежател да бъде равносилен сътрудник на европейските си сътрудници и да взе участие интензивно във вземането на решения на европейско равнище.

Добър образец е обстановката сега. Докато се пробват да се оправят с последствията от пандемията, земеделците се сблъскват с висока инфлация, галопиращи цени на сила, горива, торове, препарати, семена и така нататък Случващото се в Украйна няма аналог последните 70 година и слага под въпрос продоволствената верига и сигурност на популацията. Редица браншове от земеделският отрасъл изричат гласно недоволството си, а въпреки това на Министерството на земеделието (МЗм) му се постанова да контактува с десетки (дори със стотици) неправителствени организации. Ако в този сериозен миг съществуваше НЗК, то тя със своя престиж и експертност щеше да застане един до друг с МЗм, отстоявайки правата и ползите на сектора през призмата на публичния интерес.

От друга страна основаването на Национална поземлена банка (НПБ) е един от тъй наречените китове, към който би трябвало да се построяват модерните връзки в земеползването, конкурентното и рентабилно земеделие.

Логиката на поземлената банка е тя да бъде деен участник в процесите поустановяване и поддържане на консолидирани земеделскитеритории. Ефективно ръководство на земеделските земи. Привличане на вложения в селскостопанските браншове. Изпълнение на селскостопанската политика на страната за стабилно развиване на поземлените връзки. Активиране на пазара на аграрни земи и други

Индиректните изгоди ще бъдат развиването на тъй наречените селски общини. Да се приближи стандарта им до този на градските. Хората по места да получат занаят и почтено възнаграждение на труда си. Да получат опция на " Терминал 2 " или на миграцията в града. Селските региони да станат по-привлекателни за живот и икономически начинания.

- Планирате ли някакви събития за 15-годишнината на БАСЗЗ?

- Разбира се. Това е значима дата за сдружението и неговите членове. Време за равносметка.

Предвиждаме да предизвикваме експертна среща с присъединяване на законодателната и изпълнителната власт, науката и неправителствения бранш, на която да се обсъдят положението, проблемите и вероятностите пред земеделието през призмата на поземлените връзки.

Друга наша концепция е да поканим нашите членове и сътрудници на по чаша вино да отбележим годишнината.

- Какво пожелавате на БАСЗЗ и нейните членове?

- Пожелавам на всички българи, на членовете на БАСЗЗ, на притежателите на аграрни земи и всички земеделци мир, здраве, шанс, да дерзаят и да не стопират да се развиват.

Горд съм с постигнатото, с екипа и членовете на БАСЗЗ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР