Става въпрос за Жозеп Мария Жове, генерален секретар на правителството

...
Става въпрос за Жозеп Мария Жове, генерален секретар на правителството
Коментари Харесай

Испанската гвардия арестува каталунски министър

Става въпрос за Жозеп Мария Жове, общоприет секретар на държавното управление и на районния департамент по стопанска система и дясна ръка на вицепремиера на самостоятелната област Ориол Жункерас.

Испанската Гражданска армия заяви, че е арестувала 13 високопоставени представители на изпълнителната власт на Каталуния и е направила 22 обиска, съобщи Франс прес.

Гражданската армия и испанското министерство на вътрешните работи не оповестиха претекстовете за арестите. Говорител на каталунското държавно управление обаче сподели, че арестите имат връзка с интернет уеб сайтове за идния референдум за самостоятелност на Каталуния.

Новината за арестите събра няколко хиляди стачкуващи пред районното министерство на стопанската система по време на акцията, които скандираха: „ Ще гласуваме “.

На 6 септември Народното събрание на Каталуния утвърди закон за привикване на 1 октомври на референдум за самостоятелност на региона, който Мадрид счита за нелегитимен. Централните управляващи апелираха решението на сепаратистите в Конституционния съд, само че каталунските управляващи упорстват, че референдумът ще се състои.

Испанският министър председател Мариано Рахой изясни, че страната е била принудена да работи.

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас упрекна полицията в нахлуване над районните институции и затова – популацията.

Председателят на каталунския парламент Жорди Санчес пък прикани в „ Туитър “ към мирна опозиция. „ Дойде времето. Нека се противопоставим спокойно, дано излезем и защитим институциите си “, написа той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР