Словашкият премиер Роберт Фицо е дошъл в съзнание и вече

...
Словашкият премиер Роберт Фицо е дошъл в съзнание и вече
Коментари Харесай

Роберт Фицо вече е без опасност за живота, но нараняванията му са тежки

Словашкият министър председател Роберт Фицо е пристигнал в схващане и към този момент е без заплаха за живота. 59-годишният Фицо беше прострелян през вчерашния ден следобяд в град Хандлова.

71-годишният хипотетичен причинител беше арестуван на място, само че макар появилите се в медиите известия за самоличността му, към този момент няма публично удостоверение кой и за какво извърши опита за ликвидиране. От държавната работа към този момент споделят само, че нападението против премиера е политически стимулирано.

5 изстрела, които като по знамение не са лишили живота на премиера на Словакия. Политически стимулиран опит за ликвидиране и неприемлив пробив в сигурността - по този начин от ръководещата партия дефинираха покушението против Роберт Фицо. 59-годишният словашки министър председател към този момент е без заплаха за живота, само че в първите часове след нападението обстановката е била сериозна.



" През нощта лекарите съумяха да го стабилизират и положението му се усъвършенства. Но обстановката остава доста, доста сериозна ", сподели Роберт Калинак, вицепремиер и министър на защитата.

Фицо ще бъде изместен в реанимация. Но контузиите, които е получил, са извънредно тежки, прецизират от болничното заведение, в която беше опериран.

" Премиерът беше превозен при нас с кола за спешна помощ. Направен му беше скенер, последван от 5-часова интервенция, я която участваха два екипа хирурзи. Той имаше голям брой огнестрелни рани, от които дълго време ще се възвръща ", сподели Мириам Лапуникова, шеф на болничното заведение.

Въпреки появилите се известия за това тъкмо кой е 71-годишният причинител, към този момент от следствието на разкриват детайлности. Пред Българска национална телевизия словашкият проверяващ публицист Петер Сабо разяснява, че защитата на Фицо е позволила пробив в сигурността.



" Няма публично изказване за претекстовете на нападателя. Имаме само общо изложение за неговата политическа мотивация или най-малко не и публично. След случая бяха публикувани видеа, в които хипотетичният нападател разкрива, че не е удовлетворен от държавното управление. Някои специалисти споделят, че защитата на Фицо не е била задоволително способена, тъй като е позволила против министър-председателя да бъдат изстреляни 5 патрона. Също по този начин има разискване в полицията и тайните служби на Словакия дали те са си свършили работата, тъй като не е имало доста хора на площада и те биха могли да ревизират тези хора авансово ", разяснява Сабо.

Вицепремиерът Томаш Тараба упрекна медиите, че насаждат ненавист измежду обществото.

" Не е моментът да сочим с пръст, само че Словакия има потребност и от успокоение. Това беше нахлуване против министър-председателя, против водача на съдружното държавно управление, не против опозиционер. Но не мога да не посочи, че всекидневно ни се постанова да се оправдаваме за лъжите, които се популяризират по наш адрес. А те основават доста ужас измежду хората, доста комплициране. Ето за какво се обръщам към медиите - критикувайте държавното управление, само че не ставайте проводник на ненавист ".

Преди седмици страната беше , след поръчката на кабинета Фицо, че публичната телевизия ще бъде закрита.

Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР