Статията е публикувана в брой 10/2019 на Списание 8Радиовълните късат

...
Статията е публикувана в брой 10/2019 на Списание 8Радиовълните късат
Коментари Харесай

Радиовълните късат ли ДНК?

Статията е оповестена в брой 10/2019 на Списание 8Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат капацитета да вредят, само че данните са незадоволителни и спорни


Авторът на текста проф. Георги Милошев е началник на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология, Българска академия на науките
В момента по света се употребяват към 7 милиарда мобилни телефона, което значи, че съвсем всеки човек на Земята има подобен. Тъй като тези телефони употребяват радиовълни с избрана периодичност, които имат избрана сила, разумно поражда терзанието дали тези талази въздействат върху здравето на индивида, върху клетките му и неговия геном, състоящ се от ДНК.

Със зараждането на технологията, позволяваща потреблението на мобилни телефони, учените се пробват да отговорят на въпросите, които пораждат от тези терзания. Глобалната система за мобилна връзка GSM (Global System for Mobile Сommunication) употребява за преноса на данни (аудио и видео) радиовълни с честоти от порядъка на 900–1800 MHz. Изследванията на пионерите в тази област доктор Сингх и доктор Лай от Университета на Вашингтон в Сиатъл, Съединени американски щати,   осъществени още през далечните 1994 и 1998 година, демонстрират, че след два часа облъчване с такива радиовълни се появяват скъсвания в едната верига на ДНК в мозъчни кафези на плъхове. От тогава насам проучванията на въздействието на радиовълните на мобилните телефони са голямо количество – десетки хиляди.
За голямо страдание, резултатите от тези проучвания са извънредно спорни. От една страна, има резултати, които демонстрират, че вълните на мобилните телефони не повреждат по никакъв метод ДНК. Разбира се, такива проучвания се правят върху пробни животни, само че също по този начин и върху кафези (обикновено кръвни), получени от хора. Интерeсното е, че нормално проучванията, които демонстрират, че радиовълните на мобилните телефони не въздействат върху ДНК, преглеждат единствено къси сектори от ДНК, някой ген или генен локус (поредица от няколко гена). Такива са проучванията на гена alpha-Int1 с моделен обект дрождите Candida albicans и проучвания на клетъчната смъртност при човешки лимфоцити, облъчвани с радиовълни с честотата на мобилни телефони за 30 минути.
От друга страна, съществуват съвсем толкоз, а може би и повече проучвания, които демонстрират, че радиовълните на мобилните телефони след дълготрайно облъчване (например от 2 до 20 дни) води до съществени увреждания в молекулата на ДНК. Патологичен резултат върху ДНК на вълните на мобилните телефони са показани при мозъчни кафези на плъхове, човешки клетъчни линии (но единствено някои), кожни кафези и доста, доста други. Има и проучвания, които демонстрират епигенетични промени в генома. Променя се метилирането на ДНК на значими за клетъчното разделяне гени след дълготрайно облъчване с талази на мобилни телефони.
Изглежда обаче, че има несъмнено единодушие сред учените, че тези талази провокират най-вече едноверижни скъсвания в ДНК. Известно е, че за клетката и за организма по-опасни са двойноверижните скъсвания в ДНК, защото те по-трудно се поправят и по-често могат да доведат до малигнена промяна на клетката, т.е. до превръщането є в ракова клетка. Следователно уврежданията, които радиовълните евентуално провокират в ДНК на клетката, и то след дълготрайно облъчване, са от по-безопасния вид – едноверижни скъсвания.
Най-вероятно повода за разнобойните резултати е в изключитено разнообразните условия при обособените проучвания. Това включва потреблението на най-разнообразни кафези, пробни животни, дълготрайност на облъчването, периодичност на вълната, пробни техники и подходи и други Ето за какво е извънредно мъчно резултатите да бъдат съпоставени и да се създадат еднопосочни и безапелационни заключения.
Това обаче напълно не значи, че вълните на мобилните телефони са безвредни. Още повече че до момента проучванията са осъществявани с талази с периодичност 900–1000 MHz, която е честотата на 3G мрежата. А към този момент имаме 4G и се чака 5G, при които честотата на вълната е 1200-2700 MHz, носеща повече сила и … евентуално с по-голям капацитет за увреждане на клетките и ДНК. Явно проучванията би трябвало да продължат, въпреки че те и до момента не са малко.
Още по тематиката за 5G прочетете в брой 10/2019 на Списание 8Купете броя от тук

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР