Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите компании за машини и оборудване: Обратно на пистата на растежа

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. През 2021 година множеството компании в промишлеността възвърнаха производството си. Растежът на приходите на водещите 45 компании в бранша е 23.5% до 10.9 милиарда лева Автомобилните снабдители се възвръщат, въпреки някои от тях към момента да изпитват компликации.
След като през 2020 година регистрира първия си общ спад на приходите от години, един от най-динамичните браншове на българската стопанска система - машини и съоръжение, се върна към напредък през предходната година. През 2021 година множеството компании в промишлеността възвърнаха производството си, въпреки някои да продължиха да имат усложнения поради забавените световни вериги за доставки.

Средният напредък на приходите на водещите 45 компании в бранша е повече от здравословен - 23.5% до 10.9 милиарда лева, а постъпленията са по-високи и от предпандемичната 2019 година И до момента в който съвсем всички в секторната ранглиста бяха с по-ниски резултати през 2020 година по отношение на 2019 година, през предходната година едвам седем са намалили оборота си, и то с дребни проценти. В същото време понижава общият личен състав в класацията - с съвсем 2%. Но действително минусът е най-много поради " Язаки " и още 3-4 компании, като свиването очевидно е при автомобилните кабели, където България губи атрактивност поради растящите заплати.
Реклама
Известно усъвършенстване се вижда и при производителите на авточасти, които имат най-силно наличие в класацията, а в цяла България са над 250 компании. След неприятната за тях 2020 година, когато доста от заводите на клиентите им бяха затворени за прочут интервал, в множеството случаи те съумяха да се отърсят от забавянето и се върнаха към напредък, въпреки някои от тях към момента да изпитват компликации. Този сегмент от машиностроенето е значим, тъй като единствено в него работят над 65 000 души.
Водещите три
Лидер за първи път става " Костал България аутомотив ", който е част от немската Kostal. Компанията има цех в Пазарджик от 2017 година, който създава съставни елементи за кормилните системи на колите. Приходите й внезапно скочиха през 2020 година поради преместването на линии от фабриката в Чехия, както и прехвърлянето на производството от смолянското дружество на групата. Тези промени са траяли и през 2021 година, като резултатите от тях се виждат в резултатите: оборотът е скочил с съвсем 50% до 813 млн. лева В същото време понижава личният състав - с над 20% през предходната година, като спадът продължава и тази година. За първи път " Костал България аутомотив " излиза на облага - 36 млн. лева

Втори е водачът от предходната година - немският производител на хладилници " Либхер-Хаусгерете Марица ". След като през 2020 година компанията не спря да пораства и за първи път реализира доходи над половин милиард лв., през предходната година оборотът се увеличи с още 15% до 577 млн. лева През 2021 година пловдивският цех надмина върха си за създадени уреди - 1 млн. хладилника още през ноември (за съпоставяне - през 2000 година започват с потенциал 14 000). Служителите в предприятието са над 2100. Компанията майка Liebherr има още една компания в България - " Либхер транспортейшън системс Марица ", за произвеждане на климатични системи за влакове. През предходната година тя има доходи от 68 млн. лева и по тази причина не попада в секторната ранглиста. След време групата ще има и трети обособен бизнес. През юли отвори следващия си цех още веднъж в южната част на града, в " Тракия икономическа зона " - " Либхер конкрийт технолоджи ". Новата фабрика създава елементи за възли, бурета за бетоновози и сглобява бетоновози. Инвестицията е 17 млн. евро - 15 млн. за завода и пространствата и 2 млн. за преноса и пазаруването на нова инсталация. Дружеството към този момент има над 100 чиновници.
Лидерът в класацията Liebherr откри нов цех, който след време може да се причисли към секторната ранглиста - цех за бетоновози Фотограф: Антон Чепилски Реклама
На трета позиция е някогашен водач от 2018 и 2019 година - " Сенсата технолоджис България ". Компанията, която е благосъстоятелност на американската Sensata Technologies, създава датчици главно за автомобилната промишленост в заводите си в Ботевград и Пловдив. Има и бизнес център в София. След като през 2020 година регистрира спад и по трите съществени индикатора - на оборота, облагата и чиновниците, през 2021 година наклонността е противоположна. Приходите са скочили с 19% до рекордните 573 млн. лева, а чиновниците - с близо 9% до над 3600, като не престават да порастват и през тази година.
... и рекордьорът по доходност
Четвърта в класацията е " БТЛ индъстрийз ", част от чешката компания BTL, която създава здравна инсталация за физиотерапия, кардиология и хармония в завода си в Пловдив. През последните години сдружението не е спирало да пораства, като за 2021 година има второто най-високо нарастване на оборота в топ 40 - 99% до 508 млн. лева Според Георги Петков, изпълнителен шеф на българското сдружение, аргументите за неспирния скок са повишените поръчки на съоръжение в целия свят. Заради него компанията възнамерява да усили и екипа си двойно до 1000 души през идната година. " БТЛ индъстрийз " е водач и по доходност в бранша - облагата й през 2021 година скочи със 163% до 165 млн. лева, или доходност на приходите 32%.
" БТЛ индъстрийз ", част от чешката компания BTL, има второто най-високо нарастване на оборота в топ 40 - 99% до 508 млн. лева Фотограф: Надежда Чипева Авто блус
Именно производителите на автомобилни съставни елементи имат максимален брой представители в топ 45 - 17. През последните над 10 години вложенията и приходите им непрекъснато растяха, само че през 2020 и 2021 година представянето им пострада. В първата година главната причина беше пандемията, до момента в който през предходната макар възобновяване производството в целия бранш остана наранено поради нарушените вериги на доставки. Така и резултатите на обособените компании са разнообразни. Макар единствено четири да регистрират малко намаляване на оборота си и през 2021 година, девет от 17-те компании от автосектора са понижили броя на чиновниците си. В същото време има и такива с очевидно здрав модел и бизнес - да вземем за пример немската " ВИТТЕ Аутомотив България " пораства с 35% до 281 млн. лева, откакто заводът й в Русе е съумял да възвърне потенциала си за произвеждане на заключващи системи за огромните производители.
След забавянето през 2020 година немската " Витте Аутомотив България " възвърне производството си на заключващи системи в завода си в Русе Фотограф: Надежда Чипева
Една от най-големите компании в този сегмент е " Теклас - България ", която е дъщерна компания на турската Teklas и създава съставни елементи от каучук, пластмаса и метал за автомобилната промишленост. Дружеството има фабрики в Кърджали, Крумовград, Момчилград и Враца, като беше един от дребното автодоставчици, които регистрираха напредък на оборота през 2020 година - с 2%. Сега той е 4% до 481 млн. лева Групата е нараснала и личния състав си - с 10% до близо 3000 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР