Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите вериги: Ремонти, спорт и храна в пандемията

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Приходите на 30-те най-големи търговеца на дребно нарастват с помощта и на е-търговията. Ръстовете са най-силни при дискаунтърите, техниката също е имала мощна година, при мебели и облекла има спадове при множеството сдружения. При веригите за храни T-Market и Lidl подвигат най-силно доходи.
В годината на пандемията - на локдауните, рестриктивните мерки и зелените коридори, приходите на 30-те най-големи търговеца на дребно в България нарастват с 8.2% до 9.4 милиарда лв. спрямо предходната година съгласно данни за фирмите в топ 30. Ако се изключат продажби на една от веригите за други страни, които единствено са осчетоводени тук, общият оборот излиза по-малък - към 9.18 милиарда лв., а междинният растеж - малко над 6%. В безметежната 2019 година нарастването в приходите на най-големите ритейлъри беше 10%, което значи, че те като цяло са овладели Коронавирус обстановката посредством и на онлайн продажбите и бизнесът им е без трагични провали от нея.
Пълната ранглиста е налична за читатели с абонамент Капитал PRO Автор: Капитал Година на стоките за дома и спорта
Пандемията промени потребителските цели и класацията топ 30 за 2020 година ясно демонстрира по какъв начин. Годината е била най-успешна за търговците от бранша " Направи си самичък ", чиито доходи се усилват с съвсем 11%, следвани от веригите спортни артикули с растеж 7.53%. Затворени в домовете си, хората се замислиха за поправки и усъвършенствания и се приготвиха при първа опция да са физически дейни. Номинално при търговците на мебели също се следи растеж, и то двуцифрен, само че при приходите им единствено от българския пазар има към 2% спад.

Презапасяването около локдауните и готвенето у дома помогнаха за растежа от 6.7% в приходите на веригите супермаркети. При профилираните магазини, които допускат настрана посещаване единствено поради избрана група артикули, обаче има спад. При дрогериите той е под 1%, а при магазините за цигари, алкохол и захарни произведения - малко над 1%. Във времето на отдалечена работа и образование приходите на веригите за техника нарастват с 4.9%, на тези за облекла - единствено с 2.95%, и то най-много поради дебют на дискаунт верига.
От новия дистрибуционен център на " Юск Бул " в Божурище се доставят артикули за магазините Jysk освен в България, само че и в Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния. Той стои в основата на впечатляващия растеж от 145.5% в приходите на сдружението през 2020 година Фотограф: Георги Кожухаров Успехи за дискаунтъри в агресия
В пандемията финансовото положение на мнозина се утежни. В същото време затварянето на заведенията, отпадането на заниманията и пътуванията оставиха хората с по-голям наличен бюджет. Но неразбираемите вероятности пред стопанската система и персоналните приходи направиха потребителите по-пестеливи. В някои категории - да вземем за пример мебели и облекла, има растеж единствено на обособени вериги - най-много от ниския ценови сегмент и в агресия.
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
С най-голям растеж на приходите (196%) в класацията за 2020 година е Pepco - полска дискаунт верига за облекла, насочена към майки с деца, която стремително откриваше магазини из цялата страна. Следва Jysk - датска компания за мебели на налични цени - с растеж 145.5%. По данни на " Юск Бул " за България растежът е по-малък (21.7%). Най-вероятно по-високите цифри идват от новия логистичен център на веригата в София, който дистрибутира мебели и за прилежащите страни. На трето място по растеж - със 74%, е водачът в електронната търговия eMag.bg. Компанията уголемява фокуса си и с изключение на техника към този момент предлага артикули за дома, градината, обзавеждане и облекла, като е marketplace на други търговци и производители. Лидерът при Do-It-Yourself (DIY) търговците - българската верига Praktiker, приключва годината с растеж 18.3%. При супермаркетите двуцифрени растежи реализират дискаунт насоченият търговец " Максима България " с веригата T-Market (22%) и " Лидл България " (16.45%).
Отлив при флагманите
Годината носи спад на приходите за някои емблематични интернационалните марки. Намаляват продажбите при иконите на всеобщата мода - H&M (-21%) и LC Wаikiki (-15.4%), въпреки че и двете вериги имат развити онлайн магазини. Причините за спадовете евентуално са съвкупни: огромна част от обектите им са в молове, а те бяха затворени, при стоенето у дома ползата към облекла понижа, а и те са позиционирани в междинния ценови сегмент.

IKEA - признакът на метода на живот на междинната класа, приключва годината с 11% спад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР