Статистиките за продажбите на автомобили обикновено подминават високомерно тези пазари.

...
Статистиките за продажбите на автомобили обикновено подминават високомерно тези пазари.
Коментари Харесай

Какви коли карат най-бедните

Статистиките за продажбите на коли нормално подминават високомерно тези пазари. Там всяка нова кола без значение от марката и модела е не просто всекидневно улеснение, а същински знак на разкоша. Мащабите на бедността и мизерията в тези страни не подлежат на изложение, само че даже и там има хора, които не разчитат за транспорта си на личните си крайници или впрегатен добитък. Това са най-популярните коли в най-изостаналите стопански страни в света.

Того



Икономиката на западноафриканската Република Того разчита напълно на добива на потребни изкопаеми. Селското стопанство и отглеждането на животни са развити едва поради климата и локалните инсекти. Брутният вътрешен артикул (БВП) е $607 (1 012 лева.) на глава от популацията. Страната има големи проблеми със опазването на здравето - всеки 20-и тогоанец е възпален с вируса на ХИВ.



Официална статистика за продажбите на нови коли в Того не се води. Маркетинговите аналитици образуват изводите си само на наблюдения и общодостъпни материали в интернет. Най-популярните модели са Land Cruiser Prado, Toyota Hilux и Mitsubishi L200.

Мадагаскар



Знаменитият остров в Индийския океан води неравна битка с бедността и по всякакъв начин се стреми на усъвършенства финансовото състояние на популацията, само че с Брутният вътрешен продукт към $450 (750 лева.) вероятностите не наподобяват по никакъв начин блестящи. Страната е най-големият производител на ванилия в света и стопанската система зависи от селското стопанство, което на собствен ред разчита на милостта на скакалците.



95% от продажбите на нови коли в Мадагаскар се падат на столицата Антананариво. Най-добре се харчат Toyota Hilux и Land Cruiser, следвани по петите от Hyundai и Mitsubishi. От година на година все по-търсено става Renault Sandero, който последователно заема мястото на дядо си R4 от пътищата на острова.

Малави


С БВП на глава от популацията от към $300 (500 лева.) Република Малави разчита на износа на фъстъци, чай и тютюн. По-голяма част от популацията е изцяло необразовано, а един доктор се грижи за 15 000 души.



Миналата година в Малави са регистрирани 1 743 нови коли. Лъвският къс се пада на Toyota, която е продала 814 автомобила. 360 от тях са били Hilux. Втори по известност е Land Cruiser, а на трето място се класира Ford Ranger.

Нигер


Почти целогодишната непоносима горещина и неплодородните почви вършат селското стопанство в Нигер на практика невероятно. Икономическата обстановка в страната, която постоянно е бъркана с Нигерия, граничи с мизерията. Причините за Брутният вътрешен продукт в размер на $400 (666 лева.) могат да се търсят в неграмотността. Да чете в тази африканска страна умее едвам всеки четвърти.



Ако посетите Нигер, най-вероятно ще виждате по уличите единствено "тойоти ". Три от всеки пет автомобила в страната са създадени от японската компания. Местните изпитват голям почит към Corolla, която изпреварва по продажби и Hilux, и Land Cruiser. Като цяло обаче пазарът се намира по-близо до положението на заспалост. Годишно се продават по 100-ина нови коли.

Зимбабве


За инфлацията в Зимбабве неслучайно се описват вицове. Допреди въвеждането на щатския $ за публична валута това бе страната с най-вече милиардери на глава от популацията, въпреки че локалните можеха да вложат трилионите си в съществени хранителни артикули, и то с много шанс. В съпоставяне с други африкански страни брутният вътрешен артикул от $750 наподобява величествен, само че поради неприятното опазване на здравето и стремглаво разпространяващия се вирус ХИВ смъртността измежду популацията е голяма.



Най-голям дял от зимбабвийския пазар владее General Motors. Абсолютен водач по продажби е пикапът Isuzu KB, въпреки че в последно време и този модел губи позиции поради все по-слабата покупателна дарба на локалните.

Еритрея


В древността наричали тази страна "Земя на боговете " поради спиращите дъха плажове по крайбрежието на Червено море. Нестихващите военни спорове и изостаналостта обаче не разрешават на Еритрея да се трансформира в известна туристическа дестинация. Брутният вътрешен артикул в размер на $500 се дължи на тежката неначетеност и зле развитото опазване на здравето.



Еритрейските таксиметрови водачи избират корейската продукция в лицето на Kia Rio и Hyundai Accent, само че водач по продажби е Toyota Corolla, следвана от Hilux. Добре се харчи също Land Cruiser, в това число и флагманският модел 200. Огромната част от трафика обаче си остават остарели брички, измежду които много истински костенурки на Volkswagen.

Либерия


В едни по-добри времена Либерия изнасяше кафе, петрол и диаманти, само че сегашната обстановка в страната е напрегната. Безработицата се разраства с стремглави темпове и всеки четвърти живее под прага на беднотия, вегетирайки с по 65 лева на месец. Брутният вътрешен продукт е $400 (666 лева).



По пътищата на Либерия най-често се виждат Nissan Sunny и Toyota Corolla от средата на 90-те години. Повечето от тях работят като таксита, защото автомобилът си остава неосъществим разкош за елементарния човек. Лидер по продажби е Nissan Frontier (предишното потомство на Pathfinder), купуват се и доста "тойоти ".

Конго


Демократична република Конго е една от най-големите и... най-бедни страни в света. Брутният вътрешен артикул е едвам $250. В тази страна към момента има канибалски племена, освен това човекоядството се дължи на икономическа насила. Периодично избухват военни спорове, които нормално приключват с всеобщи кръвопролития.



Новите коли в Конго са необичайност. Купуват ги или на миротворчески задачи, или спортисти, или дипломати. Лидери в статистиките за продажби са Toyota Land Cruiser, Prado и Hilux, само че Isuzu D-Max и Nissan X-Trail също са търсени.

Бурунди


Промишленост в тази централноафриканска страна липсва и локалните се прехранват със селско стопанство. Локалните войни са всекидневие, а Брутният вътрешен продукт е $265 (442 лева). В Бурунди даже елементарен мобилен телефон с копчета се счита за висш разкош.



В страната има едвам 20 000 автомобила, по-голяма част от които остарели "японки " с елементарна и надеждна структура. Годишно се продават по няколкостотин нови коли, най-вече от които са Toyota Land Cruiser 70. Най-тачена обаче си остава Corolla.

Централноафриканска република


Независимо от големите находища на диаманти, петрол и злато, ЦАР се подрежда измежду най-бедните страни в света с Брутният вътрешен продукт от $460. Постоянните спорове сред незаконните групировки, държавните преврати и гигантските мащаби на корупцията не дават особени шансове за развиване.



Асфалтови пътища в ЦАР на практика липсват. Дори лек дъжд трансформира прашните пътища в лепкави гьолове, с превъзмогването на които се затрудняват даже потвърдени всъдеходи. Автопаркът е формиран най-вече от модели от 80-те и 90-те години с неразбираем пробег. Най-добре измежду новите коли се продава Toyota Hilux, която се употребява всеобщо освен от миротворческите задачи на Организация на обединените нации, а и от локалните бандюги. В аналогични количества се харчи и Land Cruiser 70.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР