СподелиСредно увеличение с 1, 39% на тока предлага Комисията за

...
СподелиСредно увеличение с 1, 39% на тока предлага Комисията за
Коментари Харесай

Токът пак поскъпва от юли

Сподели
Средно нарастване с 1, 39% на тока предлага Комисията за енергийно и водно контролиране за новия регулаторен интервал 1.07.2024 – 30.06.2025 година Докладът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на КЕВР.

За „ Електрохолд “ е планувано нарастване на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите консуматори на територията на „ Енерго Про “ цената понижава с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С препоръчаното минимално нарастване цените на електрическата енергия за битовите консуматори остават едни от най-ниските в цяла Европа, показват от КЕВР.

„ С определянето на цените с небосвод от една година комисията основава условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства. През последните 10 години няма друго ценово решение на комисията, в което смяната на междинната цена на електрическата сила да е била единствено 1,39 %. Тя постоянно е била по-висока – през 2023 година тази цена беше 4,7%, през 2022 година – 4,3% “, написа още в отчета на работната група.

Очертаващата се междинна смяна на цената на електрическата енергия с 1,39% е доста по-ниска от показателя на инфлация през миналия едногодишен интервал, както и от прогнозите за равнището на инфлацията за идващия едногодишен интервал. Тази смяна е към два пъти по-ниска и от избраната граница от 3% инфлация, каквито са условията към България като страна-кандидат за участие в Еврозоната. По подобен метод със своето идно ценово решение КЕВР поддържа тези старания на нашата страна.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР