Стартира голяма дългоочаквана инвестиция - реконструкция на сградата на кръстовището

...
Стартира голяма дългоочаквана инвестиция - реконструкция на сградата на кръстовището
Коментари Харесай

Известен бизнесмен префасонира исторически имот

Стартира огромна дълго чакана инвестиция - реорганизация на постройката на кръстовището на улиците " Авксентий Велешки " и " Иван Вазов " - някогашната централа на Тютюнева фабрика " Родопи " от времето на социализма. Компанията вложител получи зелена светлина след окончателното изговаряне на Върховния административен съд. Проектът беше замразен за четири години и пътят до неговото пускане беше обвързван с проекти, планове, преписки, правосъдни каузи и отворени писма до институции, медии и общност.

Инвеститорът планува да реконструира постройката, да ѝ даде нов живот и тя да стане едно от знаковите места на Пловдив - място, което заслужава. Управителят Величко Яков и архитектурните екипи, с които той работи, имат отличен опит в реконструирането на знакови здания в Пловдив - това са City Center на Главната улица и постройките на ул. " Бетовен " №1 и 2.

Бившата централа на Тютюнева фабрика " Родопи " от времето на социализма сега е в окаяно положение и е застрашена от самосрутване, напомня Plovdiv24. Отвън мазилката пада и е опасност за минаващите пешеходци и децата от близкото учебно заведение " Патриарх Евтимий ". Отвътре постройката е като къща от карти - царува съсипия, част от таваните и стълбищата са паднали. Сградата не дава отговор на никакви модерни правила за земетръс. В Пловдив има над 300 здания, които са рискови и постройката на " Авксентий Велешки " №23 е една от тях.

Съществуващата постройка не е монумент на културата (не има статут на недвижима културна ценност). Въпреки това вложителят и архитектурният екип са се съобразили както с историята и стила на града и квартала, по този начин и със актуалните правила и условия. Сградата ще бъде реконструирана, укрепена и приспособена към актуалните условия за сигурност и функционалност.

Сградата ще бъде многофункционална. На първо равнище е планувано създаване на детски център, конферентни зали, магазини и ресторант. Останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси " Open space ", клас А, а подземното равнище - паркинг за потребностите на постройката и механически пространства. Автор на плана е арх. Филип Филипов. Стартът на реконструктивните действия е плануван за есента на тази година, а интервалът на осъществяване - за към две години.

" Мотото ни е " достоверен образ - модерно осъществяване ", споделя Величко Яков. Сградата ще бъде красива, в духа на епохата, в която е строена, и в духа на съвременността, в която съществува.

Предвижда се постройката да се реконструира с реинвестиции и заеми. Величко Яков е един от притежателите на месокомбинат " Житница ", притежател на Конна база " Тракиец ", вложител в упоменатите здания на Главната и ул. " Бетовен ". Сградата може да стане образец за това по какъв начин е допустимо дружно да работят вложител, страна и Община.

" Винаги сме търсили партньорството от страна на институциите - министерство, Община, НИНКН. Вярвам, че рационалните и съгласувани вложения в постройките на Пловдив, връщането им към живот, би трябвало да почиват върху духа на положително съдействие сред бизнеса и страната ", добавя Величко Яков.

Сградата на ул. " Авксентий Велешки " 23 ще се върне към живот на фона на печалната панорама с фасадите на изгорелите тютюневи хранилища и падащите части мазилка от рушащите се къщи. Така тя ще бъде част от красиво реконструираните здания на Пловдив.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР