Стартът на издаването на електронни направления в България се оказа

...
Стартът на издаването на електронни направления в България се оказа
Коментари Харесай

Безумията с е-направленията продължават

Стартът на издаването на електронни посоки в България се оказа много сложен. Още се разбра, че не всичко е готово, само че действително неразбориите са толкоз огромни, че към този момент медиците и пациентите са повече затруднени, в сравнение с улеснени.

Е-направления би трябвало да се издават за PCR тест, четири типа кръвни проучвания и рентгенография на гръден панер и бял дроб. Засега обаче услугата касае най-много теста за COVID-19, и то там, където изобщо обслужването се реализира по електронен път. Във Варна да вземем за пример персоналните лекари работят хартиено, единични са противоположните случаи. На множеството от тях е обяснявано, че е-системата ще проработи едвам след Нова година, а и че забавянето се дължи на доставчиците на медицински програмен продукт. Джипита от други градове също споделиха, че поради празниците не чакат нещата да бъдат изчистени през декември. 

Проверка на " Сега " сподели, че главните проблеми са няколко вида - техническа несъгласуваност сред фирмите за програмен продукт и базата, създадена от държавното сдружение " Информационно обслужване " ; проблеми съответно с адаптирането на лабораториите; усложнения на хората, които директно работят с е-направленията (джипита, чиновници на лаборатории... - просто още не са се научили; обикновено е да свикнат със системата, едвам откакто е изцяло готова). Трудно може да се каже по кое време къде всичко ще проработи, защото другите компании придвижват процеса с разнообразни темпове. Има такива, които са подготвени във висока степен. Други не са, и точно на тях се дължи фактът, че е-направленията за кръвни проучвания и рентген още не работят.  Държавата не е сложила краен период на компаниите за програмен продукт.

" Тръгнаха електронните посоки, само че единствено за PCR тест. Откровено да ви кажа, в случай че и за кръвните бяха тръгнали, щеше да настане безпорядък. Кашата е огромна, със самата система се работи мъчно. Много неща не са стиковани, сложна е връзката, непрекъснато хвърчат имейли. Време би трябвало да се даде, може би бе нужно образование на хората. А и анексите не сме си подписали още, занапред ще се вижда кой има право да влиза в системата и така нататък ", описа доктор Розина Мирчева, шеф на лаборатория " Здраве " в Русе. " Работи се интензивно върху системата сега. " Информационно обслужване " са създали артикул, другите програмисти, нагледно казано, би трябвало да нагласят и свържат нещата. Въпрос на софуер е всичко, ние като медицински лица не може да влияем на компаниите ", разяснява и общопрактикуващият доктор от София Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

 

АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ

Първоначално в анекса сред Националната здравноосигурителна каса и БЛС бе записано, че на хора, които са с позитивен резултат от  бърз антигенен тест, няма да се издава направление за PCR. Това предписание бе освен шокиращо и необяснимо единствено по себе си, само че и сътвори големи на практика проблеми, защото за издаване на болничен лист антигенният тест не важеше, изискваше се PCR. " Имам пациент с позитивен антигенен тест. Хората край него останаха у дома, в този момент се чудя по какъв начин да им оправям болничния ", показа през вчерашния ден Николова. Няколко часа по-късно пристигна новината, че грешката е оправена -
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР