Стартът на 69-та колоездачна обиколка на България ще бъде даден

...
Стартът на 69-та колоездачна обиколка на България ще бъде даден
Коментари Харесай

Започва 69-та колоездачна обиколка на България

Стартът на 69-та колоездачна обиколка на България ще бъде даден в София в 16 часа пред храм-паметника „ Александър Невски “ и ще финишира в Момчилград.

Представянето на тимовете ще бъде в 16 часа. Началото на пролога от 1 км към катедралния храм се чака да стартира към 17 часа, като състезателите ще започват през период от 1 минута. Това зрелищно начало ще даде опция на всички фенове да се срещнат с участниците в обиколката и да станат очевидци на първия притежател на Жълтата фланелка като водач в надпреварата.

След това трасето е разпределено в два полу-етапа и четири стадия с общ старт.

Българската федерация колоездене и застрахователното сдружение ДЗИ още веднъж ще си партнират при организирането на това съревнование.

В рамките на идващите пет дни 120 колоездачи от 20 тима от три континента и общо 20 националности ще преминат над 800 км по разнообразно и много мъчно трасе в цяла България.

За първи път от години в надпреварата ще се включи и народен тим на България, който ще мери сили с още 128 тима – рекорден брой в историята конкуренцията, означи ръководителят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

Официалният старт на надпреварата ще бъде даден на 28 август в София пред основния вход на националния стадион „ Васил Левски “ (на ул. „ Ген. Гурко “) в 12.15 часа. След това колоездачите ще потеглят по първия и най-дълъг стадий София – Пловдив с дължина от 177 километра. Предвидени са два премийни спринта като първият е в Самоков, а вторият в с. Лозен. Етапът включва и една награда за катерачи от 2-ра категория в к.к. Боровец.

Финалът в Пловдив се чака да бъде към 16.25 часа пред парк-хотел Санкт Петербург. Първия стадий може да го определим като спринтьорски, защото самата височина край Боровец не е стръмна и е при започване на стадия, като това ще даде опция на тимовете с положителни спринтьори да управляват стадия.

Етапът, с който ще бъде комплициран огромният край на 69-та обиколка на България, ще е на 1 септември по последната права (160 км) Чирпан-Хасково-Момчилград. Там ще се разбере и кой е спечелилият и носителят на жълтата фланелка на обиколката.

Предвидени са и следните класирания: основно самостоятелно, най-хубав катерач, най-активен играч, най-добре показал се играч до 23 година, както и отборно класиране.

Трасето на 69-та интернационална колоездачна обиколка на България е класическо с общо три изкачвания на Стара планина, измежду които Беклемето и прохода на Републиката.

 

Обиколката на България

е интернационално многоетапно колоездачно съревнование, което се организира от 1924 година. Първият старт е даден на 21 август в София.

Обиколката на България е по-старо съревнование от Обиколката на Испания (Ла Вуелта), което е третото по сан колоездачно съревнование след Обиколката на Франция (Тур дьо Франс) и Обиколката на Италия (Джиро д`Италия).

Най-дългата обиколка на България е била през 1924 година - 1917 километра. Досега в обиколката са взели участие спортисти от над 40 страни.

Най-много победи (пет) има Ивайло Габровски, а с по три триумфа в актива си са други четирима български колоездачи - Боян Коцев, Ненчо Стайков, Хрис­то Зайков и Павел Шуманов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР