Стартът на 35-та Киномания е планиран за 18 ноември, а

...
Стартът на 35-та Киномания е планиран за 18 ноември, а
Коментари Харесай

Само хитове на Киномания 2021

Стартът на 35-та " Киномания " е плануван за 18 ноември, а финалът - за 2 декември. Организатор на обичайния екранен маратон е НДК. Ето и пет заглавия от многото шлагери в афиша на събитието, осъществено с поддръжката на Министерството на културата и в партньорство с " Форум филм България " и " Бета филм ", за покаже най-хубавото от седмото изкуство за последните две години.

Повечето от филмите в първата порция на селекцията са наградени от огромните кинофестивали, провели се до края на септември тази година.

1. " Белфаст " на Кенет Брана, отличен с влиятелната Награда на публиката в Торонто, е едно от най-ярките заглавия. Заснет в черно-бяло, филмът е считан за най-личния и въздействащ в творчеството на Брана, отразяващ значително личното му детство. Действието придвижва в Северна Ирландия в края на 60-те години, където младият Бъди се сблъсква с битките на работническата класа, огромните културни промени и сектантско принуждение. В основните функции на вълнуващата история са Джейми Дорнан и Джуди Денч, вземат участие още Катрина Балф, Кирън Хайндс, Лара Макдонъл, Джерард Хорън.

2. Филмът, който откри фестивала във Венеция тази година - " Паралелни майки " на Педро Алмодовар също е в програмата на кинофестивала.

Класикът на модерното кино още веднъж показва невероятна история - за две родилки, делящи една стая в болничното заведение. И двете са сами и бременността им е непредвидена, само че одобряват ориста си по радикално друг метод. В облика на едната майка е музата на Алмодовар Пенелопе Крус, която завоюва премия за осъществяването си на фестивала във Венеция, а другата роля е поверена на младата испанска актриса Милена Смит.

3. В афиша на Киномания е и един от най-силните филми на Венецианския фестивал - " Тук се дръзвам аз " на италианския режисьор Марио Мартоне. Главната роля е поверена на любимеца на Сорентино - Тони Сервило. Той играе великият комедиант Едуардо Скарпета, чиито пиеси от началото на XX век, както и неподражаемият му актьорски гений, са оказали съществено въздействие върху италианската комедийна традиция.

4. Дали някое положително дело остава ненаказано - това е въпросът, чийто отговор ни дава френско-иранският трилър " Герой " на режисьора на " Всички знаят " Асгар Фархади, който завоюва за новия си филм Grand Prix на журито в Кан `2021.

В центъра на завладяващата психическа драма, изпълнена с етични алтернативи, е калиграфът Рахим, който влиза в пандиза за неуреден дълг. Точно по време на двудневния му домакински отпуск приятелката му намира чанта с пари, която би решила проблемите им. Но Рахим взема решение да върне парите, трансформирайки се в воин за обществеността, от което произтичат куп забавни събития и обрати. " Герой " визира доста тематики, в това число тази за ролята на обществените медии в живота ни.

5. Отличен с премия за женска роля в Кан за норвежката актриса Ренате Райнсве, " Най-лошата персона на света " на Йоаким Трир е измежду другите свежи оферти на Киномания. Норвежкия режисьор, роден в Дания, помним от кино лентата му " По-шумно от бомби " (2015). В центъра на сюжета на новото заглавие е Джули - млада жена при започване на 30-те, която изживява екзистенциална рецесия, лутайки се сред кариерата и сантименталния си избор. Улавяйки правилно душевността на днешните 30-годишни, филмът има капацитет да се трансформира в паметен за младата аудитория.

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР