Старши треньорът на Вихрен (Сандански) Наджи Шенсой даде интервю след

...
Старши треньорът на Вихрен (Сандански) Наджи Шенсой даде интервю след
Коментари Харесай

Шенсой: Вихрен работи като професионален клуб

Старши треньорът на Вихрен (Сандански) Наджи Шенсой даде изявление след края на есенния дял от сезона. Ето какво показа пред клубния уебсайт наставникът за миналите мачове и по-важното - за краткосрочните и по-дългосрочни цели в клуба:

-Господин Шенсой, какво свършихте през есента и какво не успяхте да извършите?

-Не успяхме да осъществяваме задачите, които си бяхме сложили при започване на сезона. Нашата цел бе да бъдем първенци, само че Миньор (Перник) прекалено много поведе в класирането, за което има много аргументи. През предишния сезон Вихрен приключи на второ място след Марек и най-логичното нещо бе да бъде непокътнат съставът и просто да бъде надграден за сегашния шампионат. Но не се получи по този начин...

-Защо? Какво се случи тази есен?

-Не успяхме да създадем селекция, разполагахме с доста пай състав, на процедура нямахме бранители! Знаете, че се наложи да преквалифицираме няколко футболисти да играят на други позиции и до момента в който се сработят им трябваше време. Реално резултатите демонстрират къде е бил казусът ни - прекалено много голове допуснахме, цели 24. Толкова, даже и по-малко попадения, са инкасирали доста други тимове, които са много по-назад от нас в класирането, а това не приказва добре за нас. А знаете, че освен във футбола, а и в баскетбола, мачовете се печелят първо с добра отбрана, а по-късно с нахлуване!

-Като че ли проблемите не бяха по никакъв начин малко. В един миг отсъствахте заради персонални аргументи, тимът игра в Микрево...

-Да стартираме въпросите един по един. Няма по какъв начин моето неявяване да не повлия на тима. Разполагам с добър щаб, само че знаете, че наличието на старши треньора е витално значимо. Когато него го няма, аз разгадавам и самите футболисти да бъдат виновни, което обаче не се случи и резултатите го демонстрираха. На мача с Балкан (Ботевград) да вземем за пример вместо първото полувреме да им вкараме пет гола, най-после загубихме с 1:3. И не Балкан ни вкара тези попадения, ние сами си ги вкарахме, което е извънредно несериозно!

Подходът ни на моменти беше лекомислен и не приляга на клуб, какъвто е Вихрен. Нашето предпочитание бе да изоставаме през зимата най-много на 6 точки от Миньор, който напролет ще ни гостува в Сандански и можеше да опитаме да нападаме първото място. Но в един миг разликата набъбна на 12-15 точки, а към този момент и повече.

-Ще атакувате ли най-малко второто място?

-Ние наложително би трябвало да преследваме второто място. Не е същото да станеш втори и да си седми. Да, оставаш отново в Трета лига, само че в случай че останеш седми значи си се провалил тотално!

-Спечелихте регионалния край за Купата на Аматьорската лига и продължавате в идващия стадий. Какви са задачите ви в този шампионат?

-Да, победихме Пирин (Гоце Делчев), а напролет ще играем с Оборище (Панагюрище). Искаме да спечелим тази купа, което се надявам да бъде дребна разтуха за това, че в шампионата не се справихме добре през есента.

-Домакинските мачове в Микрево прибавят ли минус към общата картина?

-Разбира се. Теренът е неприятен, неравномерен е. Аз желая да се играе бързо и по земя, а по време на мачовете няма по какъв начин да се получи на този терен, просто не ни го разрешава. Няма и атмосфера. Да, идваха хора от Микрево, само че не е същото. Сега напролет ще играем на доста прекрасен и нов терен на нашия стадион в Сандански, а и ще имаме най-важното - поддръжката на нашите почитатели.

-Работите ли върху зимната селекция?

-Да, към този момент привлякохме публично Антон Карачанаков, който е доста умел и ще ни даде извънредно доста класа в нахлуване. Ще обявим и още нови имена, като в проектите ни влизат и привличане на 3-4 млади футболисти под 23 години, които да влизат в тази възраст през идващия сезон 2024/2025.

-Именно към идващия сезон 2024/2025 ли е ориентиран погледът ви?

-Ние още занапред работим върху проектите ни през идващия сезон 24/25 наложително да бъдем първенци и да се върнем в професионалния футбол. През 2025 година Вихрен става на 100 години и за нас най-важната цел е да се върнем първо във Втора лига, а по-късно и в Първа лига. Затова още занапред вършим селекция, не желая да отсрочвам за идващото лято. Нека напролет да обиграем тима и каквото не успеем да притеглим, ще го прибавим през лятото на 2024. Така ще имаме изцяло подготвен и боеспособен тим за идващия шампионат!

-Какви са проектите на управлението за селекцията, както и за задачите, за които вие споделяте?

-Напълно съответстват. Всички желаеме да работим още занапред и идващия сезон да се върнем в професионалния футбол! Всичко, което зависи от нас - управление, треньори, ще го създадем. Ние работим не като клуб от Трета лига, а като професионален клуб. Всичко ще бъде построено, както би трябвало - селекция, подготовки, лагери... Каквото е нужно, ще се направи, с цел да изградим тима!

-Така ли успяхте да убедите и първото си ново попълнение Антон Карачанаков?

-Вижте, доста е значимо футболистите, които идват, да имат вяра на мен и на управлението. Говорихме с Карачанаков, той изслуша проектите ни и подписа с клуба. Сега към този момент аз давам отговор за селекцията, само че това значи, че и аз нося отговорност за резултатите. Ако през лятото нямах опция да направя селекция, в този момент няма да е по този начин, само че и аз ще нося цялостната отговорност за всичко, което се случва с резултатите на тима!

-С кои футболисти ще се разделите през зимата?

-Ще има такива. Това ще са играчите, които не дадоха отговор като качество на нашия тим. Ще им стиснем ръката и ще се разделим. Винаги ми е било забавно, когато прочета или чуя - треньорът изгони съответен футболист. Не, футболистите сами се гонят, а треньорът единствено осъществя това, което те са създали или по-скоро не са създали през сезона. Ако един състезател вкара 30 гола, дали бих го изгонил?! Така че от самите играчи зависи дали ще останат или не в тима.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР