Старши треньорът на Черно море и националния отбор на България

...
Старши треньорът на Черно море и националния отбор на България
Коментари Харесай

Илиан Илиев за шампионската титла: Всички мечтаем

Старши треньорът на Черно море и националния тим на България Илиан Илиев даде изявление пред " Спортал " в навечерието на коледните празници. През 2023 година варненският експерт изведе " моряците " до нечуван триумф - зимен отличник в родния футбол, а през есента наследи Младен Кръстаич отпред на " лъвовете ", записвайки ремита с Унгария и Сърбия в европейските квалификации. 

Годината на Илиан Илиев в две фрази?
- Годината мисля, че е много позитивна, изключително втората й половина, за което се веселя, несъмнено. Говоря за тима на Черно море и за треньорския ни състав. Надявам се 2024 година да продължи по същия метод.

Ключът към триумфа наподобява е в това, че бяхте оставен работите на мира няколко сезона.
- Това в действителност е едно от нещата - че работим толкоз време с тези футболисти. Те знаят, че ние сме хората, които дават отговор за спортно-техническите въпроси, това в действителност са значими неща. Но от голяма важност са също по този начин трудът и опитът. Говоря и за треньорския екип, и за футболистите. Най-важното обаче е, че ние не залитаме в крайности да се главозамайваме след два-три триумфа или обраното - след два-три несполучливи мача да изпадаме в суматоха. Това футболистите на Черно море го знаят доста добре. Успяваме да балансираме, за разлика от по-млади сътрудници, които след три-четири мача мислят, че са Гуардиола, а след още три-четири мача споделят, че футболистите ги провалят. Тези неща при нас ги няма, държим този значим баланс през годините, не приказвам единствено за този сезон.

Да чакаме ли нови попълнения?
- Засега няма нищо. При нас по този начин са поставени нещата, че с цел да вземем нов футболист, би трябвало да освободим някой различен, да се разделим с някого. Нямаме екстра за нови попълнения, на този стадий нямаме нови набелязани хора.

Половин Варна мечтае. Как спирате футболистите да не летят в облаците?
- Наистина почитателите на Черно море мечтаят, както и ние. Казвам, че сме прекомерно амбициозни - те знаят това. На всеки му се желае, несъмнено. Целта действително е да успеем да се задържим в тройката. Тежък сезон и сложни мачове ни чакат. Зад нас в класирането има тимове с тройно и четворно по-големи бюджети, които също са окуражени. Всички мечтаем, само че с ясната визия, че ще е доста мъчно.

Лудогорец и ЦСКА ли са главните ви съперници и каква очаквате ли удари под пояса напролет?
- Казах ви, че в този момент сме в тройката, само че зад нас има тимове, които имат задоволителен запас да се конкурираме. Не са единствено тези два тима конкуренция в шампионата. А за удари под пояса - постоянно споделям, че се надявам всичко да е почтено. Макар че постоянно в нашия футбол има едно " в случай че ".

- Оптимист ли сте за бъдещето на националния тим?
Работихме една седмица с момчетата, беше турболнетна конюнктура. Постоянно се приказва, че нямаме футболисти, че не се работи в клубовете - мисля, че успяхме да покажем с националния тим, че не е чак такава черна истината. Надявам се да продължим по този начин и футболистите още веднъж да демонстрират, че имат гений и могат да показват освен това от това, което беше до момента. Да, в първите мачове се видя, че има някаква вяра, само че още сме надалеч от това да реализираме по-трайни резултати. В момента се работи върху контролите напролет, само че няма нищо съответно. В смисъл подобен, съответно е, когато към този момент има подписан контракт. Имаме два контролни мача през март, а по-късно през юни. Ще мислим за това обаче малко по-натам, в този момент сме в интервал на отмора, а по-късно желаеме да създадем добра подготовка с Черно море за втория полусезон.

- Къде ще посрещнете Нова година?
Ще се съберем на едно място с другари. Важното е да сме живи и здрави - това си поисквам за 2024 година. За всичко друго ще се опитаме, пък в случай че не можем да го създадем, най-малко ще сме пробвали.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР