Старозагорският митрополит Киприян изрази несъгласие с думите на вътрешния министър

...
Старозагорският митрополит Киприян изрази несъгласие с думите на вътрешния министър
Коментари Харесай

Митрополит благодари на Борисов и се оплака от вътрешния министър

Старозагорският митрополит Киприян изрази противоречие с думите на вътрешния министър в служебното държавно управление Бойко Рашков, че църквата ни е сключила договорка с някогашния министър председател Бойко Борисов. Същевременно духовникът изрази своята благодарност за средствата, дарени от кабинета на Борисов, за възобновяване на Шипченския манастир. Киприян направи изказването си пред.

Ето и цялостният текст на откритото му писмо:

" Думите на господин Бойко Рашков, че родната ни Църква е сключила договорка с някогашния министър председател господин Бойко Борисов, приемайки даренията от страната, породиха усеща в сърцето ми, които няма по какъв начин да не споделя.
Ясно е, че политическият делник си има свои ограничения, които са значими за прагматичните им апологети. Бездуховността обича да приказва и го прави, с цел да ни подсети, че думите са знак за достолепие, единствено когато съдържат в себе си истина . Къде са доказателствата в гореспоменатите изказвания?
Няма такива! Няма и не може да има, тъй като Светият Синод на БПЦ – БП неотменно е отстоявал решението си, духовниците в диоцеза му да не членуват в никоя политическа партия и това е необятно известно на обществеността ни. Нещо повече, родната ни Църква постоянно се е стремяла да подаде ръка на всичките си правилни чеда без да се преценява с политическите им пристрастия.
Огромна болежка внася в сърцата ни, че служебният министър вменява виновност в БПЦ, чиито духовници постоянно предстоят пред Божия трон и се молят за държавното управление и христолюбивото ни войнство. Те целят очевидно да провокират отрицателни усеща към ръководещия орган на БПЦ, клира и вярващите хора. Дали това е плод единствено на страст или рефлексия и добре позната тактика към вярата в не толкоз далечното минало ? И тогава атеистичната власт, и Държавна сигурност упрекват Църквата и вярващите хора в изфабрикувани вини, с цел да реализират бездуховните си цели. И тогава други " демократи " затваряха и избиваха духовници и интелектуалци, с лозунги за ярко бъдеще. То не се реализира и нямаше по какъв начин, тъй като прегрешението няма съществуване, както и омразата бъдеще.
Библейска истина е, че с несправедливост не може да се реализира истина. Слава Богу, че ние като рожби на тази прелестна земя, имаме в завещание " думи за безконечен живот " / Йн. 6:67/. Те са стаени в духа на православните ни предшественици, които през епохи на иго, на болки и премеждия, по време на епидемии са се молили дружно в храма. Те са доказателството, че не би трябвало да разрушавам вековното единение сред родната душа и духовността.
Благочестивият общественик поддържа вярата православна, а вярата православна крепи народа, тъй като Църквата не е единствено общественост от духовници, а от целия благоверен православен народ. На вярващите сърца са и храмовете и манастирите. Това е и повода още един път да благодаря за дарените ни средства за възобновяване на прелестния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател господин Бойко Борисов .
Завършвам с думите на преподобния ни отец Паисий Хилендарски, написани преди повече от двеста и петдесет години в " История славянобългарска ". Той споделя:  " Сами себе си да се научим не можем, тъй като къси са дните на нашия живот на Земята. "  За да бъдем рационални е нужно да черпим мъдрост и добродетелност от православната ни религия. Нашите предци чуха апела на този българин, потвърдил със страдалческия си живот любовта към жанр и родно място. Дано да надмогнем себе си. Нищо, че на някого този апел може да прозвучи патетично. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР