Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия по случай 120-годишнината на

...
Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия по случай 120-годишнината на
Коментари Харесай

Бюст-паметник на възрожденския деец Стефан Богороди краси двора на храма Свети Стефан“ в Истанбул

Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия по случай 120-годишнината на църквата „ Свети Стефан “ в Истанбул. След службата в двора на неповторимия храм беше открит бюст-паметник на възрожденския деятел Стефан Богороди.

От кореспондента на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов ще чуем още по тематиката:

Паметникът е повдигнат по концепция и със средства на църковното настоятелство на храма „ Свети Стефан “ и отдава респект към живота и делата на Стефан Богороди, дарил имота, върху който е ситуирана Желязната черква, както и своя дом, употребен за духовните и просветни потребности на цариградските българи.

В откриването на бюст-паметника участваха ръководителят на комисията по просвета и медии към Народното събрание Вежди Рашидов, българският дипломат в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, ръководителят на българската фондация в града край Босфора Васил Лязе и други.

Отбелязването на годишнината на църквата, която при започване на януари беше отворена за гости след 7-годишна реституция, стартира през вчерашния ден с българо-турска научна конференция, отдадена на смисъла на институцията в българската и историята на Истанбул. 

Тържествено беше открита и новата образователна година на неделното учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ към българската Екзархия. Директорът на учебното заведение описа, че с всяка година ползата към образованието на български език нараства. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР