Старите плановете на правителството в Рим, предизвикаха обвинения в икономически

...
Старите плановете на правителството в Рим, предизвикаха обвинения в икономически
Коментари Харесай

Италия отстъпва пред ЕС за размера на бюджетния дефицит

Старите проектите на държавното управление в Рим, провокираха обвинявания в " стопански тероризъм " от Брюксел.

[Shutterstock] Още по тематиката
Приемането на бюджета за 2019 година е първият тест за новото държавно управление в Италия

" Пет звезди " заплаши с несъгласие, в случай че не получи финансиране за предизборните си обещания
26 сеп 2018
Италия държи нащрек вложителите

Рекордно висока рентабилност по облигациите разклаща пазарните оценки на Рим
4 сеп 2018 След седмица на напън от Брюксел и европейските финансови министри италианското държавно управление най-сетне отстъпи пред настояванията на Европейския съюз по отношение на размера на бюджетния недостиг. В основата на спора беше бюджетния проект на популистката коалиция, който предвиждаше нарастване на бюджетният недостиг до 2.4% от брутния вътрешен артикул през всяка от идващите три години поради финансиране на предизборни обещания.

Обявената стойност провокира остра рецензия от Брюксел, защото трикратно надвишава авансово оповестените проекти. Брюксел упорства страните членки да се придържат към политика за понижаване на бюджетния недостиг, като горната граница е заложена на 3% от Брутният вътрешен продукт.

Късно във вторник министър-председателят Джузепе Конте съобщи, че Рим ще се опита да " форсира понижението на недостига " през идващите три години, само че не даде точни цифри. Това удостовери и министърът на финансите и стопанската система Джовани Триа през днешния ден, часове преди предстоящата среща на кабинета за бюджета.

Новият проект

" Дефицитът ще се усили по отношение на предходната прогноза за 2019 година, само че по-късно ще последва последователно понижение ", разяснява Триа, представен от Guardian. Това значи, че държавното управление е преразгледало проекта за бюджета и се отдалечава от концепцията за поддържането на 2.4% недостиг през идващите три години. Източници от държавното управление са коментирали пред италианските медии Corriere della Sera и La Repubblica, че новата цел на държавното управление е бюджетен недостиг от 2.2% през 2020 година и 2% през 2021 година

В отговор на изявлението на Триа италианските доходността на италианските облигации се намали - тази по 10-годишните бумаги падна с пет базисни пункта до 3.378%, откакто във вторник затвори на 3.44% – най-високото равнище от март 2014 година насам, при едвам 2.85% преди по-малко от седмица, написа Financial Times.

Пред италиански медии водачът на придвижването " Пет звезди " Луиджи Ди Майо е декларирал, че бюджетният недостиг през идната година ще се увеличи до 2.4%. По думите му, обаче, дефицитът през идващите две години ще намалее поради упования стопански растеж. Преди дни Ди Майо беше подготвен да наложи несъгласие на бюджета, в случай че кабинетът не включи финансиране на предизборните му обещания.

Какво следва

По-късно през днешния ден министър-председателят Конти ще се срещне с кабинета, с цел да обсъдят бюджета. Ако всички страни реализиран единодушие, проектът би трябвало да бъде възложен за утвърждение в Брюксел до 15 октомври – крайният период за всички страни от съюза.

Въпреки упованията за по-нисък недостиг, има възможност бюджетът да не мине в Брюксел. Според еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московици при 2.4% бюджетен недостиг структурният недостиг може да надвиши маастрихтските критерии. " Правилата са ясни. Ако дефицитът е 2.4%, е допустимо структурният недостиг да да не е в границите на Пакта за непоклатимост и напредък ", разяснява той пред Reuters.

В коментар за FT анализаторът Мужтаба Раман от консултанската компания Eurasia Group съобщи, че Брюксел е в патова обстановка. Ако комисията наложи несъгласие на италианския бюджет, рискува рискова борба с популисткото държавно управление. От друга, неналичието на реакция ще затвърди позицията, че комисията не може да извършва дилемите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР