Стара Загора. Стара Загора вече има изцяло обновен Зоопарк. Такъв

...
Стара Загора. Стара Загора вече има изцяло обновен Зоопарк. Такъв
Коментари Харесай

Маймунче се роди в Старозагорския зоопарк

Стара Загора. „ Стара Загора към този момент има напълно освежен Зоопарк. Такъв огромен ремонт не е юридически на обекта от основаването му. Обновена е инфраструктурата, има построени нови кафези и нови алеи “, описа по време на обиколка по показване на зоокътът пред представителите на медиите основният проектант на Община Стара Загора Виктория Грозева, оповестиха от пресцентъра на Общината. От думите ѝ стана ясно, че строителните действия са напълно завършени и има публикуван Акт 15 на 24 януари.

Предстои назначение на Държавна приемателна комисия, която да издаде позволение за прилагане. „ Смятаме, че качеството на дейностите, което е реализирано е на доста високо равнище “, заключи още арх. Грозева. Тя добави, че ще бъде и доста по-озеленено с увивни растения и новонасадените дървесни типове. Срокът на компанията реализатор компания беше до 30 септември, следва пресмятане на цената на глобата, която ще бъде наложена за забавянето.

„ Предстои кандидатстване за издаване на Лиценз на зоопарка, който се издава от министъра на околната среда и водите по Закона за биоразнообразието. Очакваме да бъдат спазени периодите и на пролет Зоопаркът да бъде отворен за старозагорци и гостите на града “, изясни зам.-кметът Милена Желева. Присъстващите имаха опцията да прегледат първи обновеното емблематично място за Стара Загора, което е променено и основава близка до естествена среда на животните.
„ Ремонтните действия не попречиха на естествения живот на животните.

Гледачите поставят всички грижи за обгрижването на екземплярите “, безапелационна е Силвена Маврева, краткотрайно изпълняваща длъжността шеф на Зоопарка. Тя показа, че преди броени дни се е родило малко маймунче от породата Зелена морска, което е най-новото попълнение в фамилията на зоокътът. От думите ѝ стана ясно още, че се водят договаряния за допълнение и възобновяване на видовото многообразие.

Ремонтните действия включваха още създаване на ново оборудване с обучителен корпус, където ще има опция за работа с деца и изнасяне на обучителни беседи. „ Изградени са над 45 нови кафези, на други е изработен главен ремонт. Изградени са нови тоалетни, с опция за достъп на хора в неравностойно състояние. Обектът не беше елементарен, тъй като най-важни бяха животните и ненарушаване на техния нормален живот. Изцяло са сменени ел. апаратура, канализация и тръбопровод. Има нови мрежи, дървени обшивки на клетките “, изясни Живко Желязков, представител на компанията реализатор „ Трейс Груп Холд “ АД.

На събитието участваха още зам.-кметът инж. Янчо Калоянов, ръководителят на плана Цанка Ганева и част от екипа на плана.

Зоопаркът в Стара Загора е основан през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Повече от 60 години, на повърхност от 70 дка, в него могат да се видят над 400 животни, от 80 типа, от съвсем всички континенти.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР