Стара Загора е единственият от шестте големи български града, в

...
Стара Загора е единственият от шестте големи български града, в
Коментари Харесай

Със 6% намаляват сделките с имоти през първото тримесечие

Стара Загора е единственият от шестте огромни български града, в който статистиката записва възходящ растеж на покупко-продажбите с недвижими през първото тримесечие на 2020 година

© Цветелина Белутова Покупко-продажбите на недвижими парцели в България са намалели с шест % през първото тримесечие на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Сключени са общо 37 697 покупко-продажби със здания и земя, демонстрира статистиката на Агенцията по вписвания.

Данните обгръщат единствено първите две седмици на изключително състояние в края на март, когато пазарът на процедура замръзна. Точно за това упованията са посредством през второто тримесечие спадът ще е мнгоо по-голям.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Шарена картина в шестте огромни града

В София спадът съответствува със междинния за страната - 6% до 5285 покупко-продажби. За съпоставяне през последното тримесечие на 2019 година беше регистриран растеж от 5% на годишна база. Сред шестте огромни града в страната (със покупко-продажби над 1000) най-значителен е спадът в Пловдив - 10%, при растеж от 8% в края на предходното тримесечие. Следва Бургас с 9% спад до 1265 сделки при 5% растеж в края на 2019 година

Щастливо изключение е Стара Загора. Там освен има растеж в броя на покупко-продажбите, само че и тази наклонност се забързва - при 3% последното тримесечие на 2019 година до 11% или 1062 сделки през януари-март 2020 година Във Варна също има растеж, само че той се забавя - от 8% в края на 2019 година до 6% или 2555 покупко-продажби при започване на 2020 година Със 1018 покупко-продажби пазарът в Русе също съумява да излезе на лек растеж от 1% през първото тримесечие, при 13% растеж в края на 2019 година на годишна база

Във София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе са подписани 37% от всички сделки в страната през първото тримесечие на 2020 година

Ръст на пазара в 30% от селищата

В 30% от всички 113 селища, за които има информация, се следи растеж на годишна база. В останалите спадът е разпределен по този начин - в 28% той е до 9%, в 22% до 19%, а в 20% - сред 20% и 45%.

Ръст в броя на покупко-продажбите на годишна база се следи в 30 селища. Най-рекорден е в Дулово (64%) и в Тутракан (43%). В двете селища даже първото тримесечие на 2020 година е по-добро от последното на 2019 година, въпреки че нормално последната четвърт на годината е най-силният интервал.

Интересно е, че огромен растеж на покупко-продажбите през януари-март 2020 година се следи в три селища с минерални извори - Велинград (24%), Девин (23%), Кюстендил (24%).

Изглежда " опашката " на подема на имотния пазар, който наблюдавахме последните години, е достигнал и до най-отдалечените крайща на страната. С двуцифрен растеж на покупко-продажбите през първото тримесечие на годишна база се следи също в Берковица, Котел, Малко Търново, Смолян, Крумовград, Девня.

С едноцифрени растежи отвън огромните градове от приморските селища са Несебър и Поморие, по южната външна страна - Петрич, Кърджали и Харманли, в Северозападна България - Монтана, Мездра и Белоградчик и Бяла слатина, а по поречието на Дунав - с изключение на Русе и Никопол.

Спад - в 70%

Най-драматичен - над 40% е спадът в Свищов, Пирдоп, Мадан и Златоград. Между 30% и 40% се движи той в Ардино, Дряново и Момчилград.

Между 30% и 39% е намаляването на покупко-продажбите в Търговище, Сливен, Сандански, Самоков, Раднево, Перник, Карнобат, Исперих, Ивайловград, Димитровград и още пет селища.

Между 10 и 19% е в други 26 селища, измежду които с изключение на Пловдив са също Ботевград, Бяла, Видин, Враца, Г. Оряховица, Елен Пелин, Ихтиман, Каварна, Козлодуй, Кубрат, Омуртаг, Силистра, Пещера, Радомир, Шумен, Ямбол и други

А в 32 селища с изключение на София и Бургас спадът е до 9%. В тази група попадат Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Разград, Ямбол, Пазарджик и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР