Стандартните мерки са в трикилометровата зона, където е установен вирусът,

...
Стандартните мерки са в трикилометровата зона, където е установен вирусът,
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: Не избиваме животните безпричинно

Стандартните ограничения са в трикилометровата зона, където е открит вирусът, животните се евтанизират. Така се работи при такива обстановки. Ръководим се от европейски правила. Това съобщи шефът на Българската организация за сигурност на храните доктор Дамян Илиев.

Той обясни, че избиването добитък се прави въз основата на проучване, направено на 19 юни, пробите от което са били доказани на 23 юни от референтната лаборатория на Европейския съюз. "На 25 юни издавам заповедта за акцията ", изясни доктор Илиев пред bTV.

По думите му БАБХ прилагала нужните експертни ограничения и не избивала неоснователно животните. Шефът на организацията означи също по този начин, че са взети 600 проби, като било допустимо от тях да има още позитивни.

"Когато се ползват тези ограничения, притежателите не се предизвестяват, защото те се пробват да избавят животните. Има доста такива случаи по света. В случая е застрашена сигурността на страната ", акцентира ръководителят на БАБХ.

Илиев счита, че обстановката с информацията към хората е била разбалансирана.

Д-р Дамян Илиев посочи, че до този миг не му е желана оставката. "Ако не мога да си правя работата, ще си подам оставката ", съобщи той.

В отговор на въпрос доктор Илиев бе безапелационен, че стадото на баба Дора няма да оцелее и животните ще бъдат избити.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР