Сряда, 27 октомври 2019, през нощта. Мощна експлозия разтърсва Пирогов.

...
Сряда, 27 октомври 2019, през нощта. Мощна експлозия разтърсва Пирогов.
Коментари Харесай

Вижте пожарникарите, спасили Пирогов

Сряда, 27 октомври 2019, през нощта. Мощна детонация раздрусва „ Пирогов ”. „ Сигналът се получи в 3,55 сутринта. Като известието гласеше: „ Гори стая в „ Пирогов, застрашени 60 индивида. Трябваше да евакуираме тези хора на ръце безусловно ”. Това описа пред Нова тв ст. контрольор Пламен Радев – действен дежурен по град. Нова телевизия показа мъжете, които предотвратиха още по-голяма покруса в Института за незабавна помощ, откакто при засищане на стая с О2 стана гърмеж и двама пациенти починаха. Причините към момента се обясняват, остава хипотезата, че някой от болните е запалил цигара.  

11 пожарни коли потеглят към горящата постройка на „ Пирогов ”. Един от първите огнеборци, който влиза в задименото поделение е Ангел Йорданов.  „ И се озовахме в дълъг кулоар, който беше целият димящ. В дъното, на който се намираше горящата стая. Отваряхме стаите една по една, с цел да може да се разреди въздухът ”, споделя, Ангел Йорданов – старши пожарникар.

32-ма пациенти във второ вътрешно поделение, множеството от които са на кислородна терапия, имат потребност от помощ. „ Освен тяхното страдалчество имаше и живеца. Искаха да живеят. Неимоверно това нещо се запечатва, остава в съзнанието ”, добавя, Ангел Йорданов. Включват се и служители на реда, лекари, сестри, санитари. Произшествието завършва за 15 минути.

„ След като загасихме пожара, се видяха и телата на починалите ”, споделя Павел Лицов – шеф на дежурна промяна при Първа районна работа

За огнеборците пожарът не е бил комплициран. Но регистрират, че в случай че се бяха забавили единствено с 5 минути, финалът щеше да е друг. „ Щеше да стане покруса. Голяма ”, изясни ст. контрольор Пламен Радев. Мъжете признават, че при изключителни обстановки като тази също изпитват боязън, само че резервират самообладание, с цел да продължат да избавят.

„ Всеки се опасява, само че въпреки всичко това ни е работата. Ако ни е боязън, нямаме работа там ”, изясни Павел Лицов. „ Колкото повече хора спасим, толкоз по-добре, както за нас, по този начин и за всички ”, добавя Ангел Йорданов Те не се считат за герои и у дома рядко приказват за работата си. Но с помощта на нея стотици хора живеят втори живот.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР