Сроковете за кандидатстване за чакалнята“ са, когато сме готови. Това

...
Сроковете за кандидатстване за чакалнята“ са, когато сме готови. Това
Коментари Харесай

Горанов: Кандидатстваме за ERM II когато сме готови

Сроковете за кандидатстване за „ чакалнята “ са, когато сме подготвени. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след днешното съвещание на Министерския съвет, на което беше утвърдено записването на новите акции на ПИБ от страна на Българската банка за развиване. За тази договорка държавната финансова институция ще отдели 140 млн. лева от капитала си, против които ще придобие близо 19% от капитала на частната банка. В следствие би трябвало да има назад изкупуване, а по думите на Горанов, от тази договорка ББР ще има „ забележителна облага “.

От думите на финансовия министър излиза наяве, че България няма да кандидатства непременно през юли за присъединение към валутно-обменния механизъм (ERM-2), каквато беше предходната поръчка. „ Имаме ясно написан график с Европейската централна банка по отношение на решението и оценката на ЕЦБ за позитивно мнение за тясно съдействие сред ЕЦБ и Българска народна банка за Банковия контрол. Очакваме, в случай че интервенцията по капитализацията на ПИБ завърши сполучливо, да имаме позитивно решение от ЕЦБ за Банковия съюз. За това документите са подаде от дълго време “, изясни Горанов.

Подаването на заявката до Еврогрупата (министрите на финансите от Еврозоната и Дания) за присъединение към ERM-2 ще се случи едва след като българското държавно управление получи увещание от ЕЦБ и Европейската комисия, че е изпълнило всички условия, с които се съгласи с писмото за планове, подадено на 12 юли 2018 година

„ Ние считаме, а и такова е мнението на Европейска комисия, че всички критерии, заложени в писмото за желание от 12 юли 2018 година, като условия са изпълнени и това ни дава съображение да претендираме за влизане в ERM-2. Тогава ще преценяват страните членки на Еврозоната. За позитивно решение от страна на тези страни се изисква мнението на ЕЦБ и Европейска комисия “, добави министърът.

По отношение на интервенцията с ББР и ПИБ той изясни, че има уверението на Европейската комисия, че държавната поддръжка няма да се смята за нерегламентирана държавна помощ, защото придобива до 70% от новия капитал на ПИБ. Ако делът е бил по-голям и не е имало частни вложители, тогава страната е трябвало да прати нотификация до Брюксел и да чака утвърждение на договорката.

Горанов също по този начин сподели, че се планува в допълнение нарастване на капитала на ПИБ, само че занапред следва да се взема решение с какъв брой и по какъв метод. Също по този начин в ръководството на частната банка ще влязат представители на страната, само че и това следва да се взема решение по-късно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР