Срещата на Г-20 приключи. Някои експерти възлагаха големи надежди на

...
Срещата на Г-20 приключи. Някои експерти възлагаха големи надежди на
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 може да е началото на украинското уреждане

Срещата на Г-20 завърши. Някои специалисти разпореждаха огромни очаквания на договарянията в Индонезия, надявайки се, че Джо Байдън ще може персонално да разиска Украйна с Владимир Путин. След броени дни обаче стана ясно, че Путин няма да отиде в Бали, а Русия ще бъде показана от външния министър Сергей Лавров. Всъщност отсъствието на съветския президент априори не означаваше срив в преговорния развой. Заинтересованите от тях във всеки случай имаха опция да предадат своята позиция или оферти посредством Лавров. В последна сметка държанието на водачите на Франция и Германия потвърди, че най-малко Западна Европа търси всякаква опция да приключи украинския спор допустимо най-скоро.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц съумяха да проведат къс диалог с съветския министър. Нещо повече, след него немският канцлер разгласи, че няма да спре да търси разговор с Кремъл. Макрон се пробва да сътвори условия за договаряния както непосредствено посредством Лавров, по този начин и посредством сътрудниците на Русия. На среща със Си Цзинпин френският президент го помоли да убеди Путин да седне на масата за договаряния. Любопитно е, че през всичките предишни месеци Турция беше главен медиатор. Тя провежда среща сред съветска и украинска делегации през март, а до края на лятото оказа помощ за договарянията за " Зърнената договорка ". В Г-20 обаче самодейността за ходатайство принадлежеше по-скоро на френско-германския тандем.

Сондирането на почвата от Макрон и Шолц не е инцидентен епизод, а добре премислена тактика. Макрон още от първите дни на СВО влезе в контакт с Кремъл и изиска дипломатическо решение на рецесията в Украйна. Според някои известия по време на посещаване в Лвов французинът е убедил Владимир Зеленски да направи отстъпки и компромис в името на мира. Шолц е по-малко самостоятелен в решенията си заради напън от страна на източните членки на НАТО и Съединени американски щати, само че също по този начин беше на " горещата линия " с президента Путин и е последовател на дипломатическите решения. На 12 ноември, след диалог с Владимир Путин, той съобщи, че няма да разреши „ никакви критици да ме разубедят от дългите телефонни диалози с съветския президент “.

Причините за интензивността на Франция и Германия на дипломатическата линия се дължат на три аргументи: рецесията в Европейски Съюз, положението на нещата на фронта и позицията на Съединени американски щати.

Европа изпадна в икономическа рецесия. През септември инфлацията в еврозоната доближи 10%, най-високата от основаването на Европейския съюз. Европейската комисия намали прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт в еврозоната от 2,7% на 0,3%. Европа навлиза в криза през четвъртото тримесечие на 2022 година, разгласи Паоло Джентилони, европейски комисар по икономическите въпроси, в навечерието на срещата на Г-20. Финансовите и стопански усложнения водят до политически рецесии. От началото на СВО Англия към този момент смени двама министър-председатели. Естонският министър председател подаде оставка. Италианският министър председател Марио Драги, който заплаши да държи Путин надалеч от Бали, също загуби поста си, разчиствайки пътя към властта на „ националистическия триумвират “, ръководен от Джорджа Мелони, Матео Салвини и Силвио Берлускони. Двигателите на всички тези политически катаклизми в Европа са антируските наказания и вследствие на това инфлацията, спадът в производството, приключването на капитали към Съединените щати, безработицата и дефицитът на гориво.

Ситуацията на фронта от време на време е обнадеждаваща за украинските поддръжници - изключително по време на офанзивите към Харков и Херсон - само че въпреки всичко носи повече разноски, в сравнение с изгоди. Рискът от директен конфликт сред Русия и НАТО е към момента висок. Лидерите на Франция, Германия и Съединени американски щати от време на време приказват за недопустимостта на нуклеарна война, макар че аргументите за преден конфликт се умножават. Експлозията на " Северен поток " беше първото съществено предизвикателство. В деня на срещата се появи още една - украинска Противовъздушна отбрана ракета падна на полска територия. Благодарение на спокойствието на противниковите страни, до момента беше допустимо да се балансира на ръба. Русия не отмъсти за взривяването на тръбопроводи под Балтика, а Байдън и генералният секретар на НАТО Столтенберг отхвърлиха версията за съветска офанзива против Полша. И въпреки всичко без мир или помирение в Украйна Русия и САЩ/НАТО остават на буре с барут. Ако приказваме за стандартна война, то макар тактическите триумфи на въоръжените сили на Украйна в Херсон и Харков, не може и няма да се приказва за безапелационна победа на Киев. Отстъпвайки към Днепър, Русия се реваншира на Донецкото направление. Прегрупирането на съветската войска не е съпроводено с огромни загуби в жива мощ и техника. И тази действителност се признава в Берлин, Париж и Брюксел.

Ако в началния стадий на рецесията ястребовата позиция на Съединени американски щати действаше като катализатор за европейските наказания против Русия и доставките на оръжие за Украйна, в този момент Вашингтон забави темпото. Освен това самата администрация на Байдън договаря с Москва. Освен срещата сред шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и шефа на СВР Сергей Наришкин, е известно, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е имал разговор с Николай Патрушев и Юрий Ушаков. Основният тласък на Байдън да поддържа връзка с Кремъл посредством правоприлагащите органи е да предотврати възможна ескалация и прерастване на украинския спор в световен. Разговорите на Зеленски с Путин, към които Байдън подтиква украинския водач, са главен инструмент за попречване на ескалация сред Съединени американски щати и Русия.

„ Промяната на ветровете “ в Белия дом е обвързвана и с неналичието на поддръжка от съдружниците на Съединени американски щати в Близкия изток и сътрудниците в Азия. Въпреки заканите и натиска от Вашингтон, Китай и Индия не престават да купуват съветски енергийни запаси. Страните от Персийския залив също не следват Съединени американски щати - на 5 октомври те, дружно с Русия, понижиха производството на нефт с 2 милиона барела дневно. Китай, Индия и страните от Персийския залив, както и членката на НАТО Турция укрепват връзките си с Русия. Освен това Турция, Катар, ОАЕ и Бахрейн оферират своите посреднически услуги за разрешаване на украинската рецесия.

Известно, въпреки и не решаващо, въздействие върху позицията на администрацията на Байдън оказват вътрешнополитическите групировки в Съединените щати. Дори успеха на републиканците в Камарата на представителите да се окаже неубедителна, минималното преимущество в тяхна изгода се възприема като „ проваляне на Байдън “. Засилването на позициите на републиканците ще усложни процедурата по прехвърлянето на оръжие и финансиране на Украйна. Републиканците могат да изискат отмерено систематизиране на военната тежест дружно с европейските страни от Европейски Съюз, които надали са подготвени за това поради личните си финансови и стопански рецесии.

Като се има поради неефективността на политиката на Съединени американски щати и Европа в Украйна, напълно естествено е водачите на НАТО да търсят опция да намерят политическо споразумяване на спора. Разговорите на Шолц и Макрон с Лавров ясно потвърждават отношението на Европейски Съюз към дипломацията. Москва е отворена за това и президентът на Русия приказва за това. Острата изразителност на Киев обаче се трансформира в сериозна преграда в този развой. Изискванията, сложени от Зеленски, по-специално изтеглянето на съветските войски и цялостната „ деокупация “, което допуска предаването от Москва освен на четирите новоприсъединени района, само че и на Крим, не са осъществими. Франция и Германия не са в положение да окажат напън върху Зеленски, а Украйна към момента се радва на поддръжката на ястребите на НАТО в лицето на Съединени американски щати, Англия и Полша.

Въпреки че срещата на високо ниво в Бали не се трансформира в пробив, тя сътвори избрана основа за политическо решение на украинската рецесия. Лидерите на Европейски Съюз показаха желанието си да продължат разговора с Русия. Съединени американски щати са устроени по същия метод, само че към този момент те работят по затворени канали. За сполучливото продължение на процеса са нужни отстъпки от Киев. И е невероятно да ги реализираме без груповия напън на Европейски Съюз и Съединени американски щати върху Зеленски.

Докато Шолц, Макрон и Байдън не подхващат дейни стъпки, с цел да убедят Зеленски в компромис, поляците и британците ще се възползват от това. Полша и Англия са най-непримирими и разчитат на битките на Украйна до дъно. Когато има някакви подмятания за договаряния, Варшава и Лондон провеждат саботажи и провокации. Неслучайно информацията за хипотетичната съветска офанзива против Полша беше публикувана в деня на координиране на окончателното изказване на Г-20.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР