Средства за увеличение на клиничните пътеки с 20-25% са предвидили

...
Средства за увеличение на клиничните пътеки с 20-25% са предвидили
Коментари Харесай

Властта вдига заплати в здравеопазването. За кого е увеличението?

Средства за нарастване на клиничните пътеки с 20-25% са планували ръководещите в новия бюджет на България. Парите са планувани в плансметката на НЗОК, която бе призната през вчерашния ден.

Предстоят преговорни процеси. Има опция за нарастване на заплатите на медицинския личен състав, заяви пред НоваНюз доцент Антон Тонев, народен представител от „ Продължаваме промяната “.

По думите му е време за промяна. " Диагностично-свързаните групи би трябвало да сменят финансирането посредством клинични пътеки. Най-ранната опция за налагане е в средата или края на 2023 година Пилотният развой ще бъде 3 или 6 месеца, при позитивна оценка, системата ще бъде въведена навсякъде ", изясни Тонев. И добави, че за огромните лечебни заведения решенията ще се вземат централно.

" Има чиновници в администрацията на лечебните заведения, които вземат доста огромни суми. Предстои да бъдат въведени законодателни ограничения. Нормативни актове ще основават отношение сред най-ниската и най-високата заплата. Ако един шеф желае да има 10 000 лв. заплата, най-ниската в болничното заведение би трябвало да е не по-малко от 1500 лв. ", изясни той. И добави, че е належащо кадрово застраховане, възстановяване на финансовите условия и растеж на възнагражденията.

" Омикрон вълната подходи положително към страните от Източна Европа. Тя се движи с закъснение месец и половина. Можехме да забележим какво правеха от Запада, да следим техните ограничения. Ще почерпим опит, в случай че решенията им са сполучливи, ще се реши дали да се приложат и тук ", показа Тонев. Той счита, че посредством митинга си " Възраждане " употребяват популизъм, с цел да напомпат своята поддръжка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР