Средното увеличение на цените на храните в супермаркетите във Франция

...
Средното увеличение на цените на храните в супермаркетите във Франция
Коментари Харесай

Поскъпването на хранителните продукти през 2022 година

Средното нарастване на цените на храните в супермаркетите във Франция тази година може да доближи 8%, т.е. годишните разноски за хранителни артикули на човек може да се покачат с 224 EUR, сочи изследване на застрахователната компания Allianz Trade.

„ Цените в питателните магазини може да се покачат с 8,2%, което ще усили годишните разноски за храна с 224 EUR на човек тази година, а общата сума ще доближи 2963 EUR “, сподели съветникът на промишлеността Орелиен Дютоа.

В същото време изследването отбелязва, че французите към момента не са в най-лошото състояние: междинният растеж на бюджета за храна в Европейски Съюз ще бъде 243 EUR, а в Германия разноските за храна ще се усилят до 254 EUR на човек.

Хранителни магазини приписват 75% от нарастването на цената на продуктите на нарастването на цените на производителите на храни. Кризата в Украйна играе роля за това. Така да вземем за пример, производителите на масло желаят 53% повече за продукцията си през тази година, в сравнение с през 2021 година Цената на брашното е скочила с 28%, а на тестените произведения - с 19%. Поскъпването на храните няма да спре дотук, защото производителите нямат потребност да поддържат размери на продажби посредством намаление на цените след 2 години на пандемията.

По-рано формалният представител на френския кабинет Оливия Грегоар съобщи, че държавното управление приготвя ограничения за поддръжка на популацията в подтекста на възходящите цени на газ, храна и бензин.

Според Националния институт за статистика и стопански проучвания (Insee) от 29 април, инфлацията във Франция е достигнала 4,8% през годината, цените на силата са се нараснали с 26,6%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР