Средно с 4% по-високи са заплатите в България през тази

...
Средно с 4% по-високи са заплатите в България през тази
Коментари Харесай

Mercer: Заплатите в България през 2021 г. са с 4% по-високи

Средно с 4% по-високи са заплатите в България през тази година спрямо 2020 година Това демонстрира изследване на Mercer, направено измежду 424 компании. Очаквано най-добре платени са чиновниците в сфери като фармация, IT и изнесени услуги, които получават над междинното за пазара. Прогнозите за идната година пък са растежът на възнагражденията леко да се форсира и да доближи 4.8%.

Данните от проучването демонстрират още, че в пандемичната 2020 година доброволното текучество е едвам 8%, което е много по-ниско равнище от нормалното. Според специалистите на Mercer сходно събитие се следи на всички места в света, защото в рецесия хората имат потребност от сигурност и са по-малко склонни да напущат работата си.
Кой взе участие и какво включва
В изследването тази година са взели участие 424 компнаии от 15 промишлености. Събрани са данни за самостоятелните хонорари на над 147 хиляди чиновници на общо 1768 позиции. Най-голям е броят на индустриалните компании, следват тези в секторите на високите технологии, бързооборотните артикули, изнесените услуги, фармацията и финансовите услуги. Проучването регистрира целия пакет хонорари - брутна заплата по данни към 1 май 2021 година, обществените заплащания (за превоз, храна, надбавки за празниците), променливите хонорари (различни бонуси), както и непаричните хонорари (като акции и опции) и спомагателните придобивки (здравна застраховка, служебна кола и т.н.)
Как порастват заплатите
Данните на Mercer демонстрират, че междинното нарастване на заплатите в България тази година е 4% - толкоз, колкото е било и предходната година. Очакванията за 2022 година са за спомагателен и леко интензивен растеж от 4.8%. Резултатите разкриват и любопитна наклонност - в браншове като произвеждане, изнесени услуги и фармация възнагражденията порастват с непрекъснат ритъм, до момента в който във високите технологии нарастването е по-голямо всяка година (виж графиката).
Източник: Mercer
Само като брутна заплата (без спомагателните плащания) най-високи са паричните хонорари във фармацевтичния бранш, високите технологии и изнесените услуги, където те са над междинното за пазара. Под междинното равнище пък са заплатите във финансите, бързооборотните артикули, производството и търговията на дребно.
Суми в лв. на годишна база (по вертикала) съгласно другите равнища (по хоризонтала) Източник: Mercer Суми в лв. на годишна база (по вертикала) съгласно другите равнища (по хоризонтала) Източник: Mercer Секторни специфики
Данните по другите браншове и позиции също разкриват забавни детайлности. Проучване на заплатите на оперативните служащи в производството, което включва информация за 117 компании с към 60 хиляди чиновници, да вземем за пример демонстрира, че за едни и същи позиции възнагражденията в столицата са с 9% по-високи.

В бранша на осведомителните технологии голямата част от програмистите приблизително равнище - цели 88%, са в София. Най-високо платени са позициите за програмисти за мобилни технологии, които изпреварват софтуеристите, употребяващи езици като Java и C.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Пазари 3 Технологии 1 Право 2 Свят 3 Енергетика 1 Пазари 2 Право 3 Свят
Възнагражденията в бранша на изнесените услуги зависят значително от езика на притежаване, демонстрира още изследването. Хората на административни позиции на оперативно равнище, владеещи и спомагателен език с изключение на български и британски, получават приблизително 57% повече. Особено ценени са чиновниците, владеещи скандинавски езици, като тези с датски получават съвсем двойни заплати (94% по-високи). От Mercer прецизираха, че данните не са изненадващи и са следени и предходни години, а в този момент се потвържава наклонността.

В същото време любопитен подробност е, че експертите по обслужване на клиенти в банковия бранш получават приблизително с 9% по-ниско заплащане, в сравнение с същите експерти, които работят в магазин или телеком. Разликата доближава до цели 13% в градове като София и Пловдив.

Средно с 4% по-високи са заплатите в България през тази година спрямо 2020 година Това демонстрира изследване на Mercer, направено измежду 424 компании. Очаквано най-добре платени са чиновниците в сфери като фармация, IT и изнесени услуги, които получават над междинното за пазара. Прогнозите за идната година пък са растежът на възнагражденията леко да се форсира и да доближи 4.8%.Данните от проучването демонстрират още, че в пандемичната 2020 година доброволното текучество е едвам 8%, което е много по-ниско равнище от нормалното. Според специалистите на Mercer сходно събитие се следи на всички места в света, защото в рецесия хората имат потребност от сигурност и са по-малко склонни да напущат работата си.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР