Средно картофите узряват за около 4 месеца. Съвременните сортове картофи

...
Средно картофите узряват за около 4 месеца. Съвременните сортове картофи
Коментари Харесай

Засаждане и отглеждане на картофи

Средно картофите узряват за към 4 месеца. Съвременните сортове картофи обезпечават оптимален рандеман от 400 до 800 кг / дка.

Успешното развъждане на картофи изисква качествени семена и вярна грижа. Картофите покълват, когато почвата в дълбочината, на която са засяти, се затопли до 7-8°C, тогава стартира развиването на наземната част. Върховете не могат да понасят заледяване, умират при температура от -1 - 3°C.

Оптималната температура за напредък, разцвет и туберизация се смята за 16-22°C. При 20°C през нощта, 29°C денем, растежът на грудките стопира, заради което от втората половина на юли до края на август културата не се усилва.

Времето за засаждане на картофи би трябвало да бъде определено, тъй че към този миг клубените да са към този момент съвсем завършени. При сдържан климат - това е втората половина на април, в северните региони - началото на май, а в южните - началото на април. Към момента на засаждане на дълбочина 10 см температурата на почвата би трябвало да бъде минимум 5°C.

Чернозем, глинеста, пясъчна, с леко алкална или неутрална реакция почви са подобаващи за развъждане на тази просвета. Тежката глинеста почва не е подобаваща, защото заради мощното уплътняване и неналичието на въздух грудките не се развиват добре, с непотребната влага те са мощно застрашени от изгниване.

Мястото за засаждане на картофи би трябвало да е слънчево, намерено, с бездънен обработваем пласт и високо наличие на хумус. За попречване на болести по картофите е нужно сеитбообращение, картофите се връщат на първичното си място след 3-4 години. Най-добрите прародители са бобовите и зимните култури, те обогатяват почвата с хранителни субстанции и я почистват от вредители и патогени на картофените болести. В домакинските имоти културата може да се отглежда след всевъзможни зеленчуци с изключение на соланацея.

 Засаждане на картофи

Почвата за засаждане се подготвя през есента, тя се разорава с лопата, при обработка на дълбочина от 25 до 27 см се почиства от бурени, тори се с органични и минерални торове. Азотните торове се употребяват най-добре напролет.

Тъй като е допустимо да се отглеждат картофи с уместно качество и в задоволителни количества единствено като се употребява сортов семенен материал, чист от гъбични, вирусни и бактериални болести, най-добре е да закупите грудки от профилирани магазини.

Когато употребявате личен посадъчен материал, той се приготвя през есента. За семена се сортират грудки с вярната форма без признаци на заболяване от най-продуктивните гнезда. Картофите с форма на круша и вретено могат да бъдат носители на вирусни болести, заради което не се употребяват.

Избраните семена се изсушават деликатно и се засаждат, като се държат към 2 седмици на дифузна светлина и от време на време се обръщат. За готовите грудки цялата плът би трябвало да е зелена, те не могат да бъдат сортирани до пролетта, не се повреждат от гризачи, само че заради наличието на отровен соланин те би трябвало да се съхраняват настрана от храната и фуражните картофи.

Преди полагане през зимата семената се сортират по тегло и размер, напролет всяка секта се засажда настрана, тъй че растенията да покълнат, да се развият и узреят по едно и също време.

 развъждане на картофи

През пролетта грудките още веднъж се сортират, отделят се развалените и заболели. Около месец преди засаждането се слага на лавици или на пода в добре проветриви пространства, за отмерено формиране на кълнове, те се завъртат на всеки 8-10 дни.

За да се получи ранна годишна продукция от покълнали картофи, разсадът се отглежда, като се слагат в саксии със примес от листна почва и хумус. Преди поникването саксиите се съхраняват на мрачно при 10-12°C, след което се трансферират на светлина. Разсадът се засажда в земята в средата на април.

Засаждането се прави посредством полагане на покълналите грудки на дълбочина от 6 до 8 см, на разстояние 25-30 см сред растенията, 60 см сред редовете с ръчна и 70 см с механична обработка. При близко появяване на подземни води грудките се излагат на повърхността, след което се покриват с пръст от междуредията, образувайки хребети с височина 6-8 cm.

Клубените, покълнали в земята, се нуждаят от достъп на въздух, който се обезпечава посредством разхлабване. Почвата би трябвало да се поддържа чиста от плевелите, в началния стадий на развиване те елементарно се отстраняват посредством отскубване или с весло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР