Сред всички религиозни събития, които се празнуват по време на

...
Сред всички религиозни събития, които се празнуват по време на
Коментари Харесай

В полунощ католиците по света започват да честват "Петльова меса"

Сред всички религиозни събития, които се честват по време на коледните празници, най-значима е среднощната работа, наречена в католическия свят, най-вече Латинска Америка, „ Петльова меса ", която се организира в 00.00 ч. на Бъдни вечер, 24 декември, т.е. при започване на Коледа, изяснява изданието " 20 минути ".

Повечето от историците и най-авторитетните гласове по литургичната тематика показват като генезис на това обичайно религиозно честване на раждането на Исус до папа Сикст III, който през V век открива обичая да се отслужва нощно бдение в среднощ в деня на честването на рождението на Месията, след началото на новия ден (Коледа), в „ ad galli cantus " (песента на петела).

„ Ad galli cantus " се отнася досега, в който стартира новият ден и че съгласно античните римски обичаи той стартира в среднощ при пропяването на петел.

Но защото не всички източници са съгласни с този генезис, има хора, които го слагат в антична легенда, която споделя, че по време на раждането на Исус е имало петел в конюшнята, който е първото живо създание, очевидец на събитието и отговарящ за провъзгласяването му, първо на мулето и вола, по-късно на овчарите и техните овце и най-после на хората, които са живели в покрайнината и затова, идването в света на Месията е оповестено „ ad galli cantus ", да речем, от песента на петела.

Друга доктрина, едва документирана и без меродавност, поддържа тезата, че името се дължи на обстоятелството, че в предишното в някои страни менюто за вечеря на Бъдни вечер се е състояло от печен петел.

Има и такива, които твърдят, че произходът на името на „ Петльовата меса " води началото си от честването му в базиликата „ S. Petrum в Gallicantum " (Свети Петър в Gallicantu) в Йерусалим. Тази черква носи име с евангелски генезис, от преживелица, която споделя по какъв начин Исус е предизвестил Петър, че ще се отхвърли три пъти от него, преди петелът да пропее.

Въпреки че е затвърден бит да се чества в среднощ, в някои случаи времето на литургията е приспособено към потребностите на общността и може да бъде напреднало, най-забележителният случай е този на самия Ватикан, заради напредналата възраст и здравословното положение на папата литургията е служи в 22.00 часа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР