Сред основните двигатели на високата инфлация през последната година е

...
Сред основните двигатели на високата инфлация през последната година е
Коментари Харесай

Икономисти: Инфлацията няма скоро да си отиде

Сред главните мотори на високата инфлация през последната година е повишаването на суровините и силата. То неизбежно се отразява на цените на производител, оттова – на цените за потребителските артикули и услуги, изясняват специалистите от Института за пазарна стопанска система. От края на 2022 година обаче се следи едно доста отклоняване от тази взаимозависимост – макар че цените на производител остават надалеч зад пика си, потребителската инфлация продължава да пораства. Има ли рационално пояснение тази привидно нелогична динамичност?
 
За да илюстрират това те съпоставят стойностите на двата показателя – от една страна общият показател на цените на производител, а от друга – хармонизираният показател на потребителски цени. Причината да употребяваме ХИПЦ вместо по-често цитирания в националните медии Идеологически подривни центрове е най-много улеснение, защото и той, и показателят на цени на производител имат подготвени стойности с базова година 2015 година, което разрешава директното им сравняване. Особено забавен тук е интервалът от началото на 2022 година насам, защото индустриалната инфлация в началото нараства доста над потребителската, само че последвалият спад към този момент по-скоро не се усеща, изясняват икономистите.
 
Според тях в България има извънредно близка връзка сред индустриалните и потребителските цени. През последните 17 години има единствено още един интервал на отчетливо разминаване – рецесията от 2009 година, когато в страната се следи индустриална дефлация, която обаче не се придвижва в поевтиняване на потребителските артикули. Първоначално актуалната рецесия изглеждаше да има назад взаимоотношение сред двата показателя – изпреварващо повишаване на индустриалните цени спрямо потребителските. От края на 2022 година обаче спадът на цените в индустрията е съпроводен с продължаващ растеж на цените на консуматор – с други думи, след къса особеност се връщаме към модела от 2009 година

Българска народна банка с нова прогноза за цените и заплатите

За да обяснят тази особеност те се обръщат към динамичността на обособените артикули.  Практически целият нападателен растеж на цените на производител до есента на 2022 година е концентриран в енергийните артикули, най-много производството на електричество, топлоенергия и газ, чиито показател надвишава 400 пункта през ноември. При всички останали групи артикули динамичността на индустриалната и потребителската инфлация е извънредно близка. Това значително изяснява и на пръв взор нелогичния продължаващ растеж при потребителските цени на фона на спад при индустриалните – на практика целият спад е концентриран в цените на енергийните артикули, до момента в който при останалите растежът продължава, изясняват от ИПИ.
 istock istock
„ Редно е, в този смисъл, да се запитаме каква е била ролята на доста по-скъпата електрическа енергия. Тя беше измежду посочените пояснения за повишаването на потребителските артикули, наред с растежа на горивата и някои основни първични материали. Видимо обаче големият растеж на цените на електрическата енергия не се е пренесъл върху останалите артикули. Тук най-вероятното пояснение е въвеждането на все по-щедри ограничения за отплата на високите цени към бизнеса, които са разрешили на производителите да не покачват с по-големите темпове цената на продукцията си. По тази причина изчистване на аномалията във взаимоотношението на двата ценови показателя ще забележим тогава, когато енергийните дотации престанат да се ползват. Впрочем, доколкото показателят на енергийните артикули е надалеч под нивата си от даже началото на 2022 година – т.е. преди началото на войната – причините за запазването на каквото и да било схеми за поддръжка на бизнес или консуматори наподобяват все по-слаби “, написа в разбора.
 
Това обаче не е правилно за други основни групи – производството на храни, да речем, макар леките спадове през последните няколко месеца остава с ценови показател съвсем 30 пункта по-висок спрямо преди година и половина, и няма индикации че скоро ще се върне до предходните си нива. При храните виждаме и че в месеците след януари показателят на индустриалните цени се задържа, до момента в който показателят на цените на питателните артикули нараства с към 7 пункта до юни. Всичко това на процедура значи, че инфлацията няма скоро да си отиде, а държавно управление, бизнес и консуматори ще би трябвало да се преценяват с последствията от това  за бюджета, приходите и покупателната дарба, показват икономистите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР