Сред красивата природа на Габровските възвишения се крие село Боженци.

...
Сред красивата природа на Габровските възвишения се крие село Боженци.
Коментари Харесай

Красиво село ще ви потопи във времената на Възраждането СНИМКИ

Сред красивата природа на Габровските възвишения се крие село Боженци. Място, където може да се потопите в атмосферата на Възраждането, да чуете непознати истории, а и да си вземете глътка въздух от забързаното всекидневие. То се намира на едвам 9 километра от центъра на Габрово и на 6 километра от Трявна.

Легендата гласи, че селото е учредено от болярката Божана, избягала дружно с децата си от Търново  след рухването на старопрестолната столица под османска власт. Първи писмени сведения за Боженците (Боженци) има в османски данъчен указател от средата на XVIII век.

През втората половина на XVIII век обитаемото място се оформя като център за близките колибарски селища. Развиват се овцевъдство, пчеларство, бубарство и разнообразни занаяти.



Основен занаят на хората от Боженци била търговията, чийто подем почнал през XVIII век и продължава и през XIX век. С течение на времето селото се разраства и през Възраждането се трансформира във значим кръстопът.

Селцето е оповестено за Архитектурно-исторически резерват още през далечната 1964 година. Така е запазило и духа на живота преди Освобождението.  През XX век са реставрирани  съвсем всички къщи, остарялото кафене кръчма в центъра на селото, възобновени са ковачница, кожухарска работилница, работилницата за филтриране на восък.

Днес отворени за посещаване две музейни къщи – къща-музей „ Баба Райна “ и къща-музей „ Дончо Попа “, които показват етнографски експозиции, Менгема – работилницата за филтриране на восък, Килийно учебно заведение, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.



В изложбената зала се сменят гостуващи изложения, а в експозиционната с изключение на гостуващите изложения се слагат и непрекъснатите експозиции на музея. Храмът на Боженци също носи белезите на предишното -  „ Св. Пророк Илия “ е издигнат през далечната 1841 година   В двора на църквата са и паметниците на починалите във войните 1912 – 1918 година, и на Иван Карадимитров.

По кълдаръмените улици на Боженци, което годишно бива посещавано от хиляди  туристи, ще откриете съхранени мостри на цялостния архитектурен отбор на едно проспериращо българско населено място от епохата на Възраждането. Всяка година архитектурно-историческият резерват става сцена на разнообразни възстановки на обичайни традиции и обреди.

Историческият резерват е част и от  100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз, а печати се издават в музейните обекти. Ако след посещаване на Боженци имате предпочитание за нови подвизи, в непосредствена непосредственост до селото има непокътнат римски път, който продължава в екопътека в посока Габрово, а от източния завършек на селото стартира горска пътека към Трявна. 

Кадри: МАИР " Боженци ", Музей Боженци- Фейсбук

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР