След като Венеция въведе пилотно входна такса за еднодневни посетители,

...
След като Венеция въведе пилотно входна такса за еднодневни посетители,
Коментари Харесай

Швейцарско село въвежда входна такса за посетители

След като Венеция вкара пилотно входна такса за еднодневни гости, известно село в швейцарските Алпи обмисля да последва образеца й.

Местните управляващи в Лаутербрунен, ситуирано в едноименната котловина в планинския район Берн Оберланд в Швейцария, са основали работна група, която да работи върху казуса със свръхтуризма, съгласно Swiss Info.

Малката и живописна общественост на Лаутербрунен – която е дом на по-малко от 800 поданици, съгласно локалните управляващи, се бори със задръстени улици, покрити с отпадък пътища и високи наеми.

Една от концепциите, които се обмислят, е въвеждането на вход за гости, заяви Swiss Info в четвъртък, цитирайки локалния вестник Berner Zeitung.

Налогът, който ще се заплаща посредством мобилно приложение, ще бъде сред 5 и 10 швейцарски франка ($5.50 до $10.99) и ще важи за дневните гости, преминаващи през обитаемото място с кола.

„ Изключение ще бъдат гостите, които са резервирали хотелска нощувка или екскурзия, както и идващите с публичен превоз “, сподели кметът на Лаутербрунен Карл Непфлин, съгласно Swiss Info.

По света към този момент има повече от 60 дестинации, въвели сходен налог, което обаче постоянно се оказва много спорно, напомня CNN Travel.

Първият ден от въвеждането на таксата за вход във Венеция на 25 април беше посрещнат с митинги от някои локални поданици, смятащи, че домът им се трансформира в тематичен парк, написа Darik Business Review. Известният град, който е в челните редици в международен проект в таксуването на еднодневни гости, ще продължи да ползва пилотния план до 14 юли.

Долината Лаутербрунен е дом на многочислени атракции, в това число водопада Щаубах - един от най-високите в Европа, извисяващ се на 270 метра.

Миналата година швейцарската хотелиерска промишленост записва рекордните 23.9 млн. нощувки през летния сезон.

Снимка: Getty Images
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР