Сред хората, търсещи здравословна алтернатива на рафинираната захар и изкуствените

...
Сред хората, търсещи здравословна алтернатива на рафинираната захар и изкуствените
Коментари Харесай

Разликите между кафява захар Демерара, Турбинадо и Мусковадо

Сред хората, търсещи здравословна опция на рафинираната захар и изкуствените подсладители, все по-популярна става кафявата захар. Преди да се обърнем към нея обаче, е добре да се срещнем с преимуществата ѝ и това по какъв начин да изберем подобаващия артикул.

Кафявата захар е артикул, получен при производството на бялата захар. Тя обаче има характерен цвят и мирис, което се дължи на наличието на меласа в състава ѝ.

Според класификацията на Министерството на земеделието на Съединени американски щати типовете кафява захар са два – тъмна и светла. Тази разлика в цвета се дължи на особеното количество на меласа в крайния артикул.

Най-често за кафява се приема нерафинираната тръстикова или цвеклова захар. Някои включват в листата и кафявата захар, получена от рафинирана захар с в допълнение обогатяване с меласа. Тя обаче няма толкоз скъпи хранителни субстанции, колкото нерафинираната кафява захар.

Нерафинираната или така наречен сурова кафява захар се получава при първата кристализация на тръстиката. Най-популярните разновидности носят имена, които са ги трансформирали в комерсиална марка. Това са Демерара, Турбинадо и Мусковадо.

 Мусковадо

Демерара съставлява светлокафява захар с едри и златисти кристали. Те са леко слепени от меласата. Гъстият тръстиков сироп се получава при смилането на тръстиката и сока от първата преса, който го сгъстява. След дехидратирането на този сироп остават едри кристали кафява захар.

Кафявата захар Демерара не се подлага на следващо пречистване. Името ѝ идва от мястото, където се получава за пръв път – региона Демерара в Южна Америка, на територията на днешна Гвиана. Днес главен експортьор на Демерара е о. Мавриций.

Турбинадо е отчасти модифицирана кафява захар. В нея минимални количества от меласата са отстранени при обработката. Турбинадо има кондензиран златистокафяв цвят и се създава от прясно нарязана захарна тръстика, от която се отделя сокът. От него се изпарява част от водното наличие, с цел да се реализира частична кристализация. Накрая на процеса кристалите се смилат в центрофуга.

Турбинадо е най-често предлаганата кафява захар. За разлика от бялата рафинирана захар, тя не се подлага на обработка за обезцветяване и избелване на кристалите и естественият ѝ цвят се резервира.

Мусковадо е най-тъмнокафявата захар. Тя има по-специфичен усет от останалите типове, който се дължи на тръстиковия сироп, който не е обособен от нея при обработката. На тип е доста по-лепкава. Получена е при дехидратиране на тръстиковия сок без спомагателна обработка. Най-големи експортьори са о. Барбадос и Филипините.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР