Сред етеричните масла, добивани от различни растения, в последно време

...
Сред етеричните масла, добивани от различни растения, в последно време
Коментари Харесай

Етерично Масло от Бор

Сред етеричните масла, добивани от разнообразни растения, напоследък път си проби боровото масло, което се употребява за медицински и козметични цели. С какво този артикул съумя да се наложи измежду безбройните сходни на него? За да се отговори на този въпрос, би трябвало да се наблюдава приемането и потреблението на етерично масло от бор.

За приемането му се употребява главно Белият бор, един от представителите на фамилията на елите, боровете и смърчовете - Pinaceae, наброяващо към 220 до 250 типа в умерените географски ширини. В резултат на процеса водно-парна филтрация от шишарките и игличките на младите клончета на дървото се получава жълтеникава на цвят до безцветна течност с прелестен лепкав и мек мирис с мускусен нюанс. Маслото е добре преносимо, което значи леко и с приятна консистенция.

В игличките на боровите дървета се намират множеството значими и потребни съединения и химикали. Активните му съставни елементи са пиненът, камфенът, лимоненът, ферандренът и ценеолът. Благодарение на състава си етеричното масло от бор има антисептични, противовирусни, антимикробни, бактерицидни, отхрачващи и диуретични свойства.

 Етеречно масло от бор

Приложението му е доста необятно и в разнообразни области на живота. Използва се в медицината за лекуване на разнообразни кожни болести. Освен при възпаления и сърбежи, провокирани от разнообразни кожни дразнения, този извлек от боровите иглички е доста потребен при псориазиса, екземата и други по-тежки кожни проблеми, като освен лекува, само че и успокоява кожата и връща нейната мекост и искра.

Болкоуспокояващите свойства на боровото масло го вършат сполучлив лек при ревматични недоволства и ставни болки, а също и при мускулни конвулсии, като е добре да се съчетава с маслото от хвойна, мента и лимон.

Има положителни дезинфекциращи свойства и антимикробното му деяние го прави ефикасно при вирусни инфекции. При респираторни проблеми е добре да се употребява за инхалации в композиция с евкалиптово масло.

Този артикул прочиства бъбреците и по тази причина се предлага при циститни недоволства, проблеми с простата и пикочните пътища.

В ароматерапията приложението му е при душевен стрес, възприятие на безпокойствие и напрежение. Свежият мирис работи релаксиращо при телесна отмалялост и основава ведро въодушевление. Добре е да се употребява при недостиг на концентрацията и паметта.

 Красива кожа на лицето

В козметиката етеричното масло от борови иглички придава характерният мирис на горски билки и дървета на продуктите, в които участва. Използва се като ароматизатор на сапуни и за ободряване на въздуха в стаите за попречване на сезонни алергии. Може и да дезинфекцира и по тази причина се употребява при поява на въшки.

Добрият външен тип на косата ще бъде обезпечен с маските от борово масло. То не е нито дразнещо, нито с токсично деяние и се комбинира с доста друго етерични масла - от лавандула, розмарин, култивиран чай, кедър, евкалипт. Не е уместно обаче като базово масло, тъй като е прекомерно мощно.

Вижте още какви са преимуществата и изгодите на масло от бял бодил или маслото от римска лайка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР