Сребърните прибори, накити и сувенири са красиви, изискани и не

...
Сребърните прибори, накити и сувенири са красиви, изискани и не
Коментари Харесай

5 съвета как да почистим сребро с домашни средства

Сребърните принадлежности, украшения и сувенири са красиви, изискани и не заслужават да ги подценяваме. С годините, обаче по тях се натрупват разнообразни мръсотии, а среброто потъмнява. Как да почистим сребро с домашни средства и без да навредим на метала, дано узнаем в този момент:
Разредете няколко супени лъжици сода в 500 мл вода, поставете този разтвор на огън и когато водата заври, потопете сребро. След 15 минути среброто ще свети като ново. Достатъчно е единствено да накиснете продуктите в разтвор от сода за няколко минути. След това да избършете с мека вълнена забрадка.
За да почистите декорацията от утайване, поставете алуминиево фолио и сребърен предмет на дъното на тигана. Кипнете водата и към нея прибавете сода на прахуляк на 1 литър вода 50 гр. сода. Изчакайте сместа да закъкри и натрийте декорацията с тази примес. Содата и алуминият ще реагират със сребърен сулфид и след няколко минути чернотата ще изчезне. Гривни, колиета или обеците ще искрят като чисто нови.
Среброто може елементарно да се почиства и избелва от черното вкъщи. Това става с налични почистващи препарати. За задачата изберете способ, с който да почиствате среброто, което харесвате и продължете.
Метод 1: Почистване с емайл
Как да почистите сребро с познатия емайл за устни
Конвенционален емайл е едно от най-хубавите средства за разчистване на благородния метал. В състава си съдържа титанов диоксид и доста мазнини. Диоксидът почиства добре от примесите, а мазнините оказват помощ да лъсне до искра.
Намажете бижутата с гланцът и го разтривайте, до момента в който стартира да скърца.
Единственият минус е, че почистването е дейно, единствено на гладки повърхности.
Метод 2: Почистване на сребро с паста за зъби
Почистване на сребро вкъщи е повече от елементарно!
Пастата за зъби съдържа абразивни полиращи микрочастици - тебешир, пясък или други. Те чудесно отстраняват плака от сребърните бижута, без да се постанова да ги надрасквате. Нанесете пастата, върху навлажнена четка. Препоръчително е тя да има меки власинки. Те нежно почистват повърхността и проникват по-дълбоко в украсените тъкани синджири, пръстени или обеци. Накрая изплакнете накитите с топла вода и разтрийте с мека забрадка от микрофибър.
Ако чернотата по синджирената верижка от сребро или други бижута към момента остава, пробвайте по радикалния метод. Смесете амоняк с паста за зъби. Разтрийте продукта с това съединяване, след което изплакнете с вода.
Метод 3: Почистване с жълтък от яйце
Този способ съществува от антични времена, когато сребърните произведения били ценени повече от златото. За задачата, потопете памучен тампон в жълтък и разтрийте повърхността на декорацията. След това го оставете да изсъхне и изплакнете с вода. По този метод, вашата висулка или брошка освен ще бъде почистена добре, само че и няма да се замърси дълго време. Яйчният жълтък пази от оксиди, които предизвикват покафеняване.
Метод 4: Почистване със сода и алуминиево фолио
Как да почистите сребърна верижка
Това е най-бързата рецепта за разчистване на сребро и една от най-ефективните. За да почистите декорацията от утайване, поставете алуминиево фолио и сребърен предмет на дъното на тигана. Кипнете водата и към нея прибавете сода на 1 литър вода 50 гр. сода. Изчакайте сместа да кипне и изтрийте декорацията. Содата и алуминият ще реагират със сребърен сулфид и след няколко минути чернотата ще изчезне. Верижката или обеците ще искрят като чисто нови. Изплакнете на течаща вода и подсушете.
Не почиствайте сребърните бижута с камъни на изсъхнало със сода. Абразивите влияят нападателно, върху порестата конструкция на естествените вложки - перли, тюркоаз, корали и други Камъните с времето потъмняват и губят искра.
Вземете в равни елементи амоняк и водороден прекис. Смесете и сложете декорацията, бижуто в получения разтвор. Съдът би трябвало да е напълно затворен, тъй като изпаренията на разтвора на амоняка са корозивни и със мощна миризма. Задръжте декорацията за 15-20 минути в разтвора, по-късно изплакнете с вода и подсушете.
Не накисвайте пръстените и обеците, в случай че камъните са залепени и не са закрепени. Във вода лепилото се накисва и камъните изпадат.
Метод 5: Почистване на сребро с разтвор на амоняк
Амонякът е най-лесният метод за 100% чисто сребро с камъни. На замъглените камъни връща девствения искра, за секунди, разтваря черни пластове по повърхността. Всичко, което е належащо, е да изсипете амоняк в затворен буркан. Поставете там пръстените, веригата, обеците и разклатете пламенно. Веднага откакто декорацията се почисти, изплакнете с вода и избършете на изсъхнало.
Резултатът е на лицето: обеци, пречистени в разтвор на амоняк, наподобяват като нови. Замърсяването го няма, а камъните ще блестят още веднъж.
От всички упоменати способи за разчистване на сребърни бижута, най-хубавите са тези с разтвори на амоняк и композиция от сода с алуминиево фолио. Амонякът бързо разтваря, даже постоянните пластове по труднодостъпни места. Той придава искра на скъпоценни детайли, без да ги повреди. Разтворът от сода по никакъв метод не е с по-ниско качеството на разчистване. Единственото нещо, което би трябвало да съобразите е да не почиствате продуктите с вложки по този метод, с цел да не излязат по време на накисване.
Ако би трябвало да четкате пръстен или обеци небрежно, вземете паста за зъби или емайл.
Пероксидът почиства метала добре, само че и реагира бурно с други примеси. Така може да образува покритие, от което да е мъчно да се отървете. Ако не знаете състава, не предлагаме да почиствате сребърни предмети по този метод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР