Срам е начинът, по който се промени българската конституция. Ще

...
Срам е начинът, по който се промени българската конституция. Ще
Коментари Харесай

Йотова си изпусна нервите: Срам! Проблемът се казва Румен Радев и страха от него

Срам е методът, по който се промени българската конституция. Ще забележим по какъв начин ще проработят обособените текстове, само че последните ремонти ще останат с етикета „ анти Радев “ – по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява измененията в главния закон, признати дефинитивно през вчерашния ден в Народното събрание.
Още в същия ден президентът Румен Радев разгласи, че ще сезира Конституционния съд за измененията.
Прецедент е конституционни текстове да бъдат атакувани по едно и също време и от президента, и от Народното събрание, тъй че вчерашното слагане на държавния щемпел ще бъде краткотрайно, разяснява още Йотова.
Според нея не може да се приказва за без значение решение на президентската институция за сформиране на длъжностен кабинет, щом президентът ще има лист от хора, сред които може да избира длъжностен министър председател. Досега президентът можеше да избира свои хора за поста, а с поправките в главния закон ще има право да избира сред ръководителя на Народното събрание, шефовете на Българска народна банка, Сметната палата, омбудсмана и техните заместници. Йотова обаче попита дали е удачно тези хора да напущат значимите с длъжности си, с цел да станат служебни министър председатели.
„ Проблемът не е независимостта на управляващите. Проблемът се споделя Румен Радев и страха от него “, разяснява вицепрезидентът в ефира на Би Ти Ви.
Йотова съобщи, че няма смяна в мнението на Радев за българите в чужбина и присъединяване им в ръководството. Депутатите записаха в Конституцията, че и българи с двойно поданство може да бъдат народни представители и министри. Именно на това се опълчи остро президентът, а някои припомниха негово изявление от 2019 година, в което оферират нашенци в чужбина да вземат участие по-активно в политическия живот. Вицето му обаче изясни, че президентът е приказвал за български по рождение.
Йотова обърна внимание, че един ден може да има министри с двойно поданство, когато разполагат с класифицирана информация.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР