Сръднята в държавата продължава с пълна пара, без никакви сигнали,

...
Сръднята в държавата продължава с пълна пара, без никакви сигнали,
Коментари Харесай

Ще си стиснат ли ръцете едрият бизнес и финансовият министър...

Сръднята в страната продължава с цялостна пара, без никакви сигнали, че едрият бизнес и финансовият министър в миналото ще си свидлив ръцете.

Работодателите са афектирани на Асен Василев за репликата: „ от пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати.” Тя бе изпусната на среща на Тристранката предходната седмица. Бизнесът изиска опрощение, а той отхвърли с претекст, че думите му са истина. " В момента, в случай че погледнем продуктивността на труда, България е малко над 50% от междинната работливост на труда в Европейски Съюз. Ако погледнем равнището на възнаграждение, нашето възнаграждение е към 26% от междинното в Европейски Съюз. Т.е. продуктивността на труда доста изпреварва заплащането. Има доста аргументи за това. Но истината е, че в случай че има работодатели, които не могат да обезпечат задоволително добра организация и задоволително добър артикул, тъй че един служащ да отбрани 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара ", повтори министърът. Но удостовери, че от април минималната работна заплата става 710 лв..

Василев получи поддръжка от острието по стопански въпроси на КТ Подкрепа Ваня Григорова, която описа, че на всяка среща на Тристранката има такива словесна пукотевица. " И тази година работодателите обясняваха по какъв начин растежът на минималната работна заплата ще докара до всеобщо освобождение на служащи, ще подкопае продуктивността на труда и т.н ". Според нея обаче индустриалците са отговорни и за инфлацията, подбудена от скъпия ток, тъй като години наред са упорствали за либерализация на пазара, уточни тя в изявление пред БНР.

Теорията на Ваня Григорова е, че бизнесът продължава да получава обезщетения за погашение на заплати, а това не е обвързване на страната, а тяхно. Получават и отплата за високата цена на електрическата енергия, макар че самите те са натискали за свободен пазар на сила.

Според нея е сбъркано и да се приказва за „ продуктивност на труда “. " Преди век множеството действия се правиха ръчно, с физически труд, и в действителност резултата е бил обвързван с напъните на служащия - какъв брой възглавници или чорапи ще ушие. В момента това не е по този начин. Работникът е извънредно значима частица в работния развой, само че организацията, опцията и уменията на бизнесмена да откри пазар за създаденото също е част от продуктивността на труда. Защото, в случай че в едно дружество има създадена доста стока, т.е. служащите са свършили работата отлично, само че работодателя не може да пласира тази стока, тя не се регистрира и в последна сметка излиза, че служащите не са съдействали за повишение продуктивността на труда. Въпреки че са се счупили от работа ", аргументира се тя.

Къде сме ние

21 държави-членки на Европейски Съюз имат регламентирана минимална работна заплата /МРЗ/. 13 от тях, ситуирани в Източна и Южна Европа, МРЗ е била под 1000 евро. Това са България (332 евро), Латвия (500 евро), Румъния (515 евро), Унгария (542 евро), Хърватия (624 евро), Словакия (646 евро), Чехия (652 евро), Естония (654 евро), Полша (655 евро), Литва (730 евро), Гърция (774 евро), Малта (792 евро) и Португалия (823 евро). Както излиза наяве от данните, МРЗ на България е най-ниската в Европейски Съюз, сочат данните на Евростат.

И Бойко Борисов нахока шефовете

В началото на пандемията някогашният министър председател Бойко Борисов също си разреши да нахока едрия бизнес. Той им сподели, че ще би трябвало да орежат малко от „ мазнинките “ и да продадат скъпите си коли, с цел да платят на чиновниците си.

Свързани вести Асен Василев отхвърли да се извини за "некадърните работодатели "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР