Спрете да ни убивате, скандираха протестиращи в цяла Полша вчера.

...
Спрете да ни убивате, скандираха протестиращи в цяла Полша вчера.
Коментари Харесай

Спрете да ни убивате: масови протести в Полша

" Спрете да ни убивате ", скандираха протестиращи в цяла Полша през вчерашния ден. Те упорстват за легализирането на абортите в страната. Повод за недоволството е гибелта на бременна жена в болница в град Нови Тарг в края на май.

Поредният случай на умряла бременна жена

33-годишната Дорота първо губи нероденото си дете в утробата си, а по-късно издъхва от отравяне на кръвта, оповестява АРД. Ако беше осъществен аборт, Дорота можеше още да е жива, споделят протестиращите. Както доста други дами преди нея. " Никой не ни сподели, че на процедура нямаме никакъв късмет за крепко бебе ", сподели брачният партньор на Дорота пред полски медии. " Никой не ни даде опция за избор или късмет да спасим Дорота, тъй като никой не ни изясни, че животът ѝ е в заплаха. "

През 2021-а 30-годишната Изабела умря по същия метод, откакто ѝ беше отхвърлен аборт, напомня английският " Гардиън ". Още няколко дами в Полша изгубиха живота си при сходни условия.

Абортите в Полша на хартия са разрешени при заплаха за живота на майката или обезчестяване, само че със свое решение от 2020 година полският парламентарен съд на процедура ги забрани. " Ако лекарите извършат аборт прекомерно рано и по-късно прокурорите решат, че не е имало заплаха за майката, те могат да бъдат наказани на до три години затвор ", изяснява Йоланта Будзовска, адвокатка на фамилии на Дорота и Изабела. 

" Забраната на абортите убива "

" Забраната на абортите убива, както предупредихме през цялото време. Лекарите се опасяват, те не желаят да избавят живота на дамите, а се плашат за кариерата си ", споделя Моника Роза от дяснолибералната Гражданска платформа. Жените упрекват и гинеколозите, които също заемат консервативни позиции.

Полша има едни от най-рестриктивните закони за абортите в Европа, които основават съществени опасности за доста дами.Снимка: Kacper Pempel/REUTERS

Премиерът Матеуш Моравецки разяснява гибелта на Дорота. " Случилото се е извънредно тъжно, само че не трябва да прибързваме със заключенията, тъй като тече следствие, което, надяваме се, ще даде информация на обществеността допустимо най-скоро ", сподели той. " Ако животът и здравето на дамата са изложени на риск, полският закон не оставя избор - тогава би трябвало да се избави животът на дамата. Абортът в никакъв случай не е елементарен избор, само че от време на време е просто нужен ", добави полският министър председател.

Михал Булса, който е гинеколог в Шчечин, споделя пред АРД, че законовата уредба въобще не е толкоз ясна. " Политическите офанзиви напоследък не способстват за сигурността на пациентите. "  Пациентът и лекарят би трябвало да си имат доверие, споделя той. И добавя: " Между нас не би трябвало да стои прокурор. Нуждаем се от решения, които да накарат пациента да се усеща в сигурност, само че също по този начин и лекаря. "  Булса изяснява, че въобще не вижда по какъв начин някой би желал да стане гинеколог, като се имат поради алтернативите, до които водят строгите закони. 

***

Вижте и това видео за Хърватия от нашия списък:

Поляризирана Хърватия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР