Спортът е много полезен за здравето, но и за самочувствието

...
Спортът е много полезен за здравето, но и за самочувствието
Коментари Харесай

Ако искаш да си слаб и здрав, давай редовно храна на мозъка!

Спортът е доста потребен за здравето, само че и за самочувствието ни като цяло. Той е неотменна част, в случай че желаете да отслабнете и да се радвате не съвършено тяло като от кориците на стилните списания. Интересен факт е това, че и мисловните действия като шахмата могат да ни оказват помощ да изгаряме калориите, като по този начин да губим непотребните килограми.

Подобен резултат има и решаването на комплицирани задания, като тогава мозъкът на човек изразходва приблизително към 30-40% повече сила. Американските учени са стигнали до извода, че точно неналичието на умствена активност е една от аргументите, заради които от ден на ден младежи страдат от затлъстяване.

Умствената активност оказва позитивен резултат и за профилактиката на редица заболявания в напредналата възраст да вземем за пример деменция, Алцхаймер и други. Четенето на книги или даже просто решаването на судоку е извънредно потребно за паметта и мисловния развой като цяло.

През 2018 година към част от участниците на шахматния шампионат на остров Ман били закрепени специфични уреди, които отчитали и следили активността на сърцето, както и какво е количеството на изразходваната сила. След края на надпреварата и анализирането на данните станали ясно, че играчите на тази умствена игра са изразходили не по-малко калории в съпоставяне със спортистите или бегачите.

Руският гросмайстор Михаил Антипов е съумял да загуби цели 560 кКал по време на изтощителното умствено съревнование. Това може да се съпостави с тичане на отдалеченост 8 километра или пък с 1 час плуване. При измерването на сърдечната периодичност на противника му Хикару Накамура се забелязало доста повишаване до 130 удара, което спомогнала за изгарянето на толкоз доста килокалории единствено с умствена активност.

 Шахът оказва помощ да сме слаби и здрави

Абсолютно разрушение на стандартите, че умствената активност не може да помогне при отслабването, е бил дуелът сред Анатолий Карпов и Гари Каспаров. По време на международното съревнование Карпов е измършавял с цели 9 кг. Да, дуелът е траял близо половин година, само че даже и този резултат е в действителност впечатляващ.

Френски учени изясняват този феномен със напрежението, на който е подложен организмът по време на дуел и съревнование. В миг на мощна конкуренция и желанието на човек да завоюва, пулсът се усилва доста, както и дишането. Това, от своя страна, оказва директно въздействие на метаболизма на организма.

Доказано е, че мозъкът на възрастен човек харчи към 20% от силата, която е била създадена от тялото ни, до момента в който при децата тази цифра се покачва до 60%. Логическият извод е, че колкото по-интензивна и дейна е умствената активност, то толкоз повече храна е нужна за сивото вещество в мозъка.

Когато се вземат решение разнообразни задания или се запомня някаква нова информация, тогава надлежно се изразходват повече калории. Именно по тази причина мисловните процеси могат да ви оказват помощ доста освен като профилактика от редица болести, само че и в свалянето на непотребните килограми.

При следващото извършено изследване от канадски учени се потвърдило, че при умствената активност се усилва количеството на кръвната захар, като по този начин може да се направи косвена оценка на количеството на самата сила.

Именно мозъкът е единственият орган в организма, който се храни с другите артикули в резултат на разграждането на глюкозата. По време на самото проучване група доброволци били помолени да решат няколко математически задания на компютър, да си почиват или да научат някои текст на изуст от художествената литература.

След края на изследването се открило, че групата, извършваща умствена активност, е изразходила 200-250 ккал повече спрямо тези, които са си почивали. При тях е било увеличено равнището на кортизола, като той се засилва при разнообразни стресови обстановки. Учените са на мнение, че сходни прочувствени или пък стресови моменти могат да усилят с 30-40% количеството на изразходваната сила.

 Ако искаш да си слаб и здрав, давай постоянно храна на мозъка!

Подобни били и резултатите на студентите, когато учат преди някои изпит. Съответно с наближаването на оценявате, техният мозък изразходвал от ден на ден сила. Експериментът посочил това, че 72 часа преди тестирането те изразходили към 750 kcal, до момента в който в деня на самия изпит - 1000 kcal.

Британските учени са на мнение, че хората, които имат по-бавен умствен развой спрямо тези с по-пъргав разум, изразходват доста повече сила, когато вземат решение проби. Има хора, които са на противоположното мнение, а точно, че колкото по-съобразителен е даден човек, то надлежно е по-голямо количеството на глюкоза. Това, от своя страна, е индикатор за нужната сила за работата на мозъка.

Въпреки тези данни, учените акцентират това, че при възрастните хора ще е много комплицирано да се отслабне единствено с мисловна активност, защото при тях се забавят обменните процеси.

При децата, въпреки това, на възраст 5-6 години е доста елементарно намаляването на тежестта, защото в този интервал от живота си те изразходват огромно количество сила заради стремителното развиване на интелекта.

С времето обаче и с течение на годините потребността на мозъка от сила стартира да понижава, като това е и една от аргументите за покачването на килограмите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР