Официално България вече е в предизборна кампания. През следващите 29

...
Официално България вече е в предизборна кампания. През следващите 29
Коментари Харесай

29 дни до вота „2 в 1“: Начало на предизборната кампания

Официално България към този момент е в предизборна акция. През идващите 29 дни партиите и обединенията ще могат да пропагандират гласоподавателите и за народен избор, и за европейските избори.

Кампанията продължава до среднощ на 7 юни. Предизборната пропаганда е публично неразрешена в деня за размисъл – 8 юни, както и в деня на вота – 9 юни.

На вота „ 2 в 1 “ ще се гласоподава с хартия и машина, като според Изборния кодекс вотът е равноценен. Цветът на бюлетините за Народно заседание и този за Европейски парламент ще бъде друг.  

Може да гласувате на избори за народни представители в случай че сте български жител, навършил сте 18 години към изборния ден, не сте подложен под забраняване и не изтърпявате наказване отнемане от независимост.

 Вижте номерата на бюлетините на партиите и обединенията за вота „ 2 в 1 “ на 9 юни България 3 мин. Вижте номерата на бюлетините на партиите и обединенията за вота „ 2 в 1 “ на 9 юни  В Деня на Европа: Старт на акцията за евроизборите - какви са паниките? Тази сутрин 4 мин. В Деня на Европа: Старт на акцията за евроизборите - какви са паниките?  „ Маркет ЛИНКС “: Над 8% е разликата сред първата и втората политическа мощ на парламентарните избори Тази сутрин 7 мин. „ Маркет ЛИНКС “: Над 8% е разликата сред първата и втората политическа мощ на парламентарните избори  Народно събрание реши: Депутатите ще почиват по време на предизборната акция България 2 мин. Народно събрание реши: Депутатите ще почиват по време на предизборната акция  Вижте номерата на бюлетините на партиите и обединенията за вота „ 2 в 1 “ на 9 юни България 3 мин. Вижте номерата на бюлетините на партиите и обединенията за вота „ 2 в 1 “ на 9 юни  В Деня на Европа: Старт на акцията за евроизборите - какви са паниките? Тази сутрин 4 мин. В Деня на Европа: Старт на акцията за евроизборите - какви са паниките?  „ Маркет ЛИНКС “: Над 8% е разликата сред първата и втората политическа мощ на парламентарните избори Тази сутрин 7 мин. „ Маркет ЛИНКС “: Над 8% е разликата сред първата и втората политическа мощ на парламентарните избори  Народно събрание реши: Депутатите ще почиват по време на предизборната акция България 2 мин. Народно събрание реши: Депутатите ще почиват по време на предизборната акция

До 14-и май българите, които живеят в чужбина, могат да подадат заявление за гласоподаване, а до 25-и май е срокът за регистриране по сегашен адрес.

В изборите за народни представители българските жители, които дават отговор на изискванията да избират, може да гласоподават на 9 юни 2024 година във всяка изборна секция отвън територията на България по техен избор, като няма значение дали страната е членка на Европейския съюз.

За тези избори изборни секции се разкриват отвън дипломатическите и консулските представителства на Република България в страните, които не са членки на Европейския съюз. Местата и страните, в които се разкриват изборни секции и може да се гласоподава отвън страната, се афишират на интернет страницата на Министерството на външните

В изборите за Народно заседание ще вземат участие 32 политически формации – 20 партии, един самостоятелен претендент и 11 обединения, като те ще се борят за 240 места. 

По-рано тази седмица Централната изборна комисия дефинира посредством чоп номерата на партиите и обединенията в бюлетината. Те са идентични за изборите за Народно заседание и за Европейския парламент. Пълният списък може да прочетете тук. 

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че към този момент са постъпили три сигнала за нарушавания, свързани с идните избори. Ведомството през днешния ден ще има национално заседание със службите по отношение на работата при постъпване на сходни сигнали за закононарушения против изборните права на жителите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР